w

Jak ekspresowo rozmrozić masło? Po minucie jest gotowe!

Jak rozmrozić masło

Przy okazji większych promocji często kupujemy masło w hurtowej ilości, a później mrozimy kostki, by mieć je na później. Po wyjęciu takie masło będzie bardzo twarde i należy odczekać sporą ilość czasu, aż zmięknie na tyle, by nim posmarować pieczywo. Niestety zdarza się i tak, że potrzebujemy go na już. Czy da się je rozmrozić w ekspresowym tempie?

Masło to poniekąd towar luksusowy, więc nikt nawet nie myśli by go marnować. Jest głównym składnikiem wypieków czy smarowidłem do kanapek. Nie wyobrażamy sobie maślanych bułeczek czy ciastek bez użycia tego tłuszczu, margaryna to jednak nie to samo. Odpowiednie przechowywanie masła sprawia, że może ono wytrzymać długie tygodnie, jednym z takich sposobów jest mrożenie.

Poranny pośpiech nie sprzyja odmrażaniu kostki masła, a może jedynie przysporzyć irytację i podenerwowanie z rana. By zapobiec negatywnym emocjom, warto znać patent z kubkiem i szklanką masła. Już tłumaczę, o co chodzi!

masło/ fot. canva

Wyciągnij masło z zamrażarki, pozbądź się papierowego opakowania i umieść na talerzyku. W czajniku zagotuj wodę i wlej do dużego kubka aż po brzeg. Pozostaw na kilka minut, by porcelana się zagrzała, następnie wylej wodę i nakryj masło gorącym kubkiem. Pozostaw masło w takiej pozycji na minimum 1 minutę. Po tym czasie masło powinno się rozmrozić na tyle, byś mogła posmarować kromkę chleba.

Jak rozmrozić masło w inny sposób?

masło/ fot. canva

Istnieje łatwa metoda z mikrofalówką, jednak tutaj trzeba wykazać się czujnością, gdyż kilka sekund nieuwagi i masło zmieni się w ciecz!

W sezonie zimowym możesz się pokusić o rozmrażanie masła na grzejniku, ale nie będzie to tak ekspresowe, jak trik z kubkiem i mikrofalówką.

Jak widzisz na rozmrożenie masła jest znacznie więcej sposobów, niż tradycyjne odczekiwanie w temperaturze pokojowej. Warto zapamiętać te kilka trików w razie, gdyby masło było potrzebne na gwałt!

Masło jest niezwykle ważne przy robieniu purée z ziemniaków. Sprawdź, ile go potrzebujesz, by stworzyć aksamitne ziemniaczki!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli