w

Jak ekspresowo rozmrozić chleb? Wypróbuj ten patent

jak rozmrozić chleb

Wiele osób praktykuje kupowanie większej ilości pieczywa i zamrażanie jej, by zawsze mieć pod ręką świeży bochenek. Jest to dobra metoda, jednak wymaga wcześniejszego zaplanowania, gdyż chleb rozmraża się kilka godzin. Aby skrócić ten proces do minimum, wypróbuj ten patent, bez użycia kuchenki mikrofalowej i piekarnika.

Mrożony chleb można przetrzymywać do 3 miesięcy, po tym czasie trzeba go wyrzucić. Taki chleb nie traci smaku ani świeżości. Taki sposób przechowywania redukuje ilość marnowanej żywności i pozwala zaoszczędzić pieniądze.

Jak należy rozmrozić chleb by smaczny i chrupiący?

Rozmarzanie w piekarniku jest nie ekonomiczne, gdyż sprzęt zużywa wiele prądu. Jeśli zrobimy to w kuchence mikrofalowej, będzie gumiasty i niesmaczny. Dobrym sposobem będzie umieszczenie chleba na rozgrzanym kaloryferze. Aby zabezpieczyć pieczywo, połóż chleb na papierze do pieczenia. Wytworzone ciepło będzie niczym imitacja piekarnika. Dodatkowo przed mrożeniem pieczywa możesz pomyśleć o pokrojeniu bochenka, będzie jeszcze szybciej.

ligora/ Getty Images

Poza sezonem grzewczym należy wykorzystać piekarnik do rozmrożenia chleba. Cały bochenek potrzebuje około 30 minut w 180*C, podzielone kromki znacznie mniej, w zależności od grubości.

Do mrożenia najlepiej nadaje się świeże pieczywo, to kilkudniowe może być niesmaczne po odmrożeniu.

Chleb najlepiej mrozić w foliowych torbach, dzięki temu nie mają kontaktu z innymi mrożonkami, Nie są narażone na wilgoć i nieprzyjemne zapachy.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli