w , ,

Jak doczyścić ruszt przed majówką? 2 skuteczne sposoby

doczyścić ruszt
rzoze19, Getty Images

Ruszt z grilla jest w opłakanym stanie, a ty musisz go jakoś doczyścić przed majówką? W końcu spalony tłuszcz i resztki jedzenia nie zejdą pod strumieniem wody — trzeba zadziałać mocniejszymi produktami.

Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, niektórzy rozpoczęli go już w momencie pierwszych promieni słońca na niebie. Najbardziej powszechnym okresem na rozpalanie grilla jest majówka, a ta wypada za dwa tygodnie. Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi czy rodziną, musisz sprawdzić, w jakim stanie jest twój grill po zimie. Może się okazać, że wymaga solidnego czyszczenia lub całkowitej wymiany jakiegoś elementu.

Najbardziej narażony na brud jest ruszt, gdyż to właśnie na nim ląduje żywność, z której wypływa tłuszcz i soki. Ciepło utwardza tłuszcz, aż wreszcie staje się on twardą spalenizną, która mocno przywiera i ciężko ją usunąć.

Spalenizna jest groźna dla naszego zdrowia, więc nie może być takiej sytuacji, że nasze mięso ląduje na brudnym ruszcie, który przy okazji jest siedliskiem groźnych bakterii.

CircleEyes, Getty Images

Jak doczyścić ruszt domowymi sposobami?

Zanim spiszesz kratkę na straty, wypróbuj te dwa domowe sposoby na doczyszczenie jej. Na pierwszy ogień leci mieszanka sody oczyszczonej z wodą i stworzenie uniwersalnej pasty, która utleni brud i pozwoli go delikatnie zeskrobać.

doczyścić ruszt
czyszczenie rusztu/ fot. Jannissoimo

Do miski wsyp kilka łyżek sody i dolej tyle wody, by powstała konsystencja pasty, ale nie była na tyle rzadka, by spłynęła z rusztu. Gęstą papkę nakładamy na kratkę i zawijamy folią spożywczą, by woda nie mogła parować. Pozostawiamy kratkę na godzinę, a po tym czasie ściągamy i szorujemy kratkę drucianym myjakiem. Spalenizna powinna odpadać od metalu, następnie trzeba wszystko dokładnie spłukać pod wodą.

Kąpiel w occie powinna przynieść podobne działanie co soda oczyszczona. Kratkę wstaw do miski z octem i wodą w proporcji 2:1. Mocz kratkę przez godzinę, a następnie zrób peeling z soli, spalenizna powinna zejść pod pocieraniem kryształkami.

  • Miniatura:
  • rzoze19, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli