Spis treści
Ruszt z grilla jest w opłakanym stanie, a ty musisz go jakoś doczyścić przed majówką? W końcu spalony tłuszcz i resztki jedzenia nie zejdą pod strumieniem wody — trzeba zadziałać mocniejszymi produktami.
Sezon grillowy zbliża się wielkimi krokami, niektórzy rozpoczęli go już w momencie pierwszych promieni słońca na niebie. Najbardziej powszechnym okresem na rozpalanie grilla jest majówka, a ta wypada za dwa tygodnie. Jeśli planujesz spotkanie ze znajomymi czy rodziną, musisz sprawdzić, w jakim stanie jest twój grill po zimie. Może się okazać, że wymaga solidnego czyszczenia lub całkowitej wymiany jakiegoś elementu.
Najbardziej narażony na brud jest ruszt, gdyż to właśnie na nim ląduje żywność, z której wypływa tłuszcz i soki. Ciepło utwardza tłuszcz, aż wreszcie staje się on twardą spalenizną, która mocno przywiera i ciężko ją usunąć.
Spalenizna jest groźna dla naszego zdrowia, więc nie może być takiej sytuacji, że nasze mięso ląduje na brudnym ruszcie, który przy okazji jest siedliskiem groźnych bakterii.

Jak doczyścić ruszt domowymi sposobami?
Zanim spiszesz kratkę na straty, wypróbuj te dwa domowe sposoby na doczyszczenie jej. Na pierwszy ogień leci mieszanka sody oczyszczonej z wodą i stworzenie uniwersalnej pasty, która utleni brud i pozwoli go delikatnie zeskrobać.

Do miski wsyp kilka łyżek sody i dolej tyle wody, by powstała konsystencja pasty, ale nie była na tyle rzadka, by spłynęła z rusztu. Gęstą papkę nakładamy na kratkę i zawijamy folią spożywczą, by woda nie mogła parować. Pozostawiamy kratkę na godzinę, a po tym czasie ściągamy i szorujemy kratkę drucianym myjakiem. Spalenizna powinna odpadać od metalu, następnie trzeba wszystko dokładnie spłukać pod wodą.
Kąpiel w occie powinna przynieść podobne działanie co soda oczyszczona. Kratkę wstaw do miski z octem i wodą w proporcji 2:1. Mocz kratkę przez godzinę, a następnie zrób peeling z soli, spalenizna powinna zejść pod pocieraniem kryształkami.
Sprawdzone triki na udanego grilla
Jak zmiękczyć mięso na grilla? Zasada 3 składników wymiata
Rozpałka na grilla lepsza od tej ze sklepu. Pewnie za każdym razem ląduje u Ciebie w koszu
Robisz grilla? Koniecznie przygotuj szparagi otulone boczkiem
Jak przygotować pieczarki na grillu? Moc inspiracji już czeka
Folia aluminiowa pomoże przy grillowaniu. I to na kilka sposobów
Niezawodna marynata do warzyw na grilla. Zrobisz ją w 5 minut
Uniwersalna marynata na grilla. Bazą jest sok z ogórków kiszonych
Jak zrobić idealne szaszłyki na grilla? Wpadka Ci nie grozi
Jaką kiełbasę wybrać na grill, a której lepiej unikać? To dość istotne, w przeciwnym razie będziesz jeść suche mięso
Zobacz więcej