Spis treści
Na świątecznym stole w każdym domu króluje wielkanocny żurek. Czy wiesz, jak długo można go przechowywać? Jakie miejsce będzie do tego celu najlepsze?
Chyba zgodzisz się ze mną, że żurek przygotowany na uroczyste śniadanie w pierwszy dzień świąt ma w sobie coś niezwykłego. Ten smak i aromat jest po prostu wyjątkowy. I smakuje najlepiej właśnie w tym okresie. Już będąc małym dzieckiem, uwielbiałam zajadać się tą zupą podczas wielkanocnego śniadania. Inne dania dla mnie nie istniały. I tak pozostało do dziś, żurek to moje ulubione danie wielkanocne.
W moim domu zawsze robi się trochę więcej żurku wielkanocnego, aby można cieszyć się jego genialnym smakiem przez dłuższy czas. I jest to jak najbardziej możliwe. Należy jednak pamiętać i przestrzegać kilku ważnych zasad.
Jak długo i w jaki sposób przechowywać wielkanocny żurek?
Jeśli po wielkanocnym śniadaniu zostało Ci sporo żurku domowej roboty, nic nie stoi na przeszkodzie, aby skonsumować go w ciągu kolejnych dni. Przestudzoną zupę przelej do szczelnego pojemnika i wstaw do lodówki. W ten sposób zachowasz świeżość zupy nawet do 3 dni.

Pamiętaj jednak, że kluczowe w tym przypadku jest przechowywanie zupy w lodówce. Co więcej, dzięki szczelnemu zamknięciu będziesz mieć pewność, że zupa nie przejmie mocnych aromatów innych produktów z lodówki.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Jak się okazuje, wielkanocną zupę można również wekować i mrozić. Należy jednak pamiętać, że w obu przypadkach żurek musi być bez dodatków – zarówno bez jajka, kiełbasy, jak i ziemniaków. W przypadku wekowania, proces pasteryzacji w wyparzonym słoiku powinien trwać 20 minut. Zupę w szczelnie zamkniętym słoiku należy przechowywać w zaciemnionym i chłodnym miejscu.
Z kolei w przypadku mrożenia żurku, słoik nie wchodzi w grę. Przestudzoną zupę przelej do woreczków do mrożenia, dzięki czemu będziesz mieć od razu podzielony żurek na mniejsze porcje. Na koniec warto dodać, że zarówno żurek zawekowany, jak i mrożony zachowa swoją przydatność nawet do 2 miesięcy!
Więcej cennych porad i rozwiązań kulinarnych znajdziesz na naszej stronie. Serdecznie zapraszamy!
Konserwacja i przechowywanie żywności
Czosnek NIE może być przechowywany w ten sposób. Straci smak i właściwości
Jak pozbyć się moli spożywczych? Przyda się liść laurowy
Czy można mrozić awokado? O czym warto pamiętać?
Folia bąbelkowa w lodówce to nie żart. Dlaczego warto to robić?
Jak przechowywać świeży imbir? To miejsce będzie najlepsze
Jak przechowywać czosnek? Jedna czynność wydłuży żywotność
Dlaczego przechowywanie cebuli w lodówce to zły pomysł
Kiszone szparagi mogą postać nawet cały rok. Sprawdź jak się za nie zabrać
Kiszone śledzie ze sprawdzonego przepisu. Te ze sklepu mogą się schować
Zobacz więcej