Spis treści
Już za moment dowiesz się, jak długo gotować jajko na miękko, aby wyszło idealne za każdym razem. Po prostu palce lizać!
Mogłoby się wydawać, że ugotowanie jajek na miękko to prawdziwa „bułka z masłem”. Wkładamy jajka do wody i gotujemy przez kilka minut. Oczywiście proces ten jest znacznie krótszy od gotowania jaj na twardo. Zaś jako efekt końcowy powinniśmy otrzymać ścięte białko i jednocześnie płynne żółtko w jednym jajku.
I w teorii wszystko brzmi dobrze. Ale w praktyce zawsze zaczynają pojawiać się „schody”. Nie każdy potrafi ugotować jajka, aby wyszły idealnie miękkie pod każdym kątem. Jak się jednak okazuje, wcale nie musi tak być. Wystarczy kilka przydatnych rad oraz określenie odpowiedniego czasu gotowania, aby cieszyć się idealną formą jajek na miękko za każdym razem. Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne!
Ile gotować jajko na miękko?
Po pierwsze, powinniśmy ustalić czas gotowania jajek, biorąc pod uwagę ich rozmiar. I tak: jajka w rozmiarze s należy gotować ok. 3.5 minuty, te w rozmiarze m – 4.5 minuty, zaś największe należy gotować ok. 5.5 minuty.

Po ustaleniu czasu gotowania naszych jajek na podstawie ich rozmiaru, przechodzimy do pomocnych porad. Zacznijmy od wyboru odpowiedniego garnka. Powinniśmy wybrać taki gadżet kuchenny, aby gotujące się jajka bez problemu zmieściły się na dnie garnka jedno obok drugiego. Jeśli planujemy gotować jajka, powinniśmy wcześniej wyjąć je z lodówki, aby nabrały temperatury pokojowej. Jeśli tego nie zrobimy, po kontakcie z wrzącą wodą, mogą popękać.
No właśnie, to kolejna ważna sprawa. Jajek nie zaczynamy gotować od razu z wodą. Najpierw doprowadzamy ją do wrzenia, po czym dodajemy szczyptę soli lub odrobinę octu. Co powinno w znacznym stopniu ułatwić proces obierania delikatnego jajka. Po pojawieniu się bąbelków, przy pomocy zwykłej łyżki kuchennej, wkładamy ostrożnie jajka do garnka. Następnie gotujemy je przez kilka minut, bez pokrywki – w zależności od wielkości jajek.
Na koniec warto pamiętać, że jajka po ugotowaniu, od razu należy zalać zimną wodą. Dlaczego to takie ważne? Otóż działanie to skutecznie zablokuje proces dalszego gotowania. Co ma dla nas ogromne znaczenie, jeśli chcemy ugotować jajka z płynnym żółtkiem.
I to wszystko. Teraz już wiesz, jak długo i w jaki sposób gotować jajka, aby wyszły idealnie miękkie za każdym razem.