Pyszne jajka ze ściętym białkiem i płynny żółtkiem to twoje marzenie? Zawsze przegapisz ten właściwy moment i jajko jest zbyt mocno ugotowane? Szefowie kuchni mają pewien niezawodny sposób na przygotowywanie jajek na miękko. Mało kto go zna, a jest niezwykle skuteczny i nie zdarzyło się by zawiódł kogokolwiek.
Jajka na miękko są naszym śniadaniowym przysmakiem, gdyż robią się praktycznie same. Można je jeść zarówno na miękko (z płynnym żółtkiem) lub na twardo (bardziej ścięte). Te pierwsze są lżejsze dla naszego żołądka. Trzeba wyczuć idealny moment na wyciągnięcie jajek, by były odpowiednio płynne. Z pomocą przychodzi trik używany przez szefów kuchni, który rozwiąże twój problem raz na zawsze.

W czym tkwi sekret idealnych jajek?
Jeśli twoje jaka zazwyczaj są zbyt mocno ugotowane wypróbuj ten trik.
Nie licz czasu gotowanie jajek, tylko włóż je do garnka z zimną wodą i zacznij podgrzewać. Podgrzewaj wszystko do momentu, gdy woda zacznie wrzeć, wtedy zdejmij jajka z ognia i pozostaw do ostudzenia.
Białko będzie ścięte, a żółtko idealnie płynne.
Jeśli ta metoda cię nie przekonuje, licz czas gotowania w zależności od wielkości jajka:
- małe – 3,5 minuty
- średnie – 4,5 minuty
- duże 5,5 minuty
By jajka nie pękały w wodzie muszą mieć temperaturę pokojową.
2 komentarzy