Spis treści
Mrożenie jedzenia to jedna z metod konserwacji żywności. Dzięki niej jesteśmy w stanie przechowywać jedzenie nawet do kilku miesięcy. Ważne jest, by zabrać się za to w odpowiedni sposób, by nie zmarnować jedzenia i nie narazić swojego zdrowia!
Kiedyś mrożenie ograniczało się jedynie do mięsa i warzyw, tak teraz mamy taką wiedzę, że możemy mrozić absolutnie wszystko, poczynając od zup, kończąc na słodkościach. Nie ma uniwersalnej daty przydatności dla wszystkich produktów, dlatego musisz pilnować zawartości swojej zamrażarki. Nawet jeśli żywność leży w ujemnej temperaturze, zachodzą w niej procesy rozkładu!
Maksymalny czas przechowywania jedzenia w zamrażarce wynosi od 1 do 12 miesięcy, a wszystko zależy od produktu, który mrozimy.
Optymalna temperatura wewnątrz zamrażarki to między -18 a -20 stopni Celsjusza. Dodatkowo trzeba zadbać o odpowiednią cyrkulację powietrza wewnątrz komory i luźno rozłożone produkty, które nie są ze sobą ściśnięte.
Mrożenie jedzenia — ile przechowywać mięso?

Mięso to jedno z najbardziej popularnych produktów, które lądują w naszej chłodziarce. Kiedy w sklepie pojawia się korzystna promocja, warto się zaopatrzyć w zapasy, które można zamrozić. Produkt należy osuszyć i wstawić do odpowiedniego pojemnika lub woreczka. Koniecznie napisz na nim datę, kiedy wstawiłaś je do zamrażarki. Tłuste rodzaje mięsa mogą krócej zachować świeżość! Tusza nigdy nie zamarznie w ten sam sposób co mięso, a bakterie mają idealne środowisko do rozmnażania. Poniżej zestawienie różnych rodzajów mięsa i czas, w jakim możesz je mrozić:
- mięso mielone wieprzowe – 7-8 tygodni (zmielone lub pokrojone mięso szybciej się psuje)
- pokrojony drób – zaledwie 4 tygodnie
- korpus kurczaka – 3 miesiące
- wołowina i cielęcina – od 6 miesięcy do roku
- wieprzowina w kawałku – 5/6 miesięcy
- kiełbasa, szynka, mięso poddane obróbce termicznej – 5 miesięcy
- ryby i owoce morza – 4 miesiące
Inne produkty spożywcze w naszej zamrażarce

Kiedy chcesz zamrozić zupę, musisz pamiętać o tym, by jej nie zabielać. Tłuszcz zawarty w śmietanie nie zamrozi się tak idealnie, jak woda i będzie idealnym środowiskiem na rozwój szkodliwych bakterii. Zupę przelej do odpowiedniego woreczka, pojemnika lub słoika. Płynne danie możesz przechowywać w zamrażarce przez miesiąc. Poniżej lista innych produktów spożywczych:
- ciasta i słodkości – 4 miesiące (uwaga na mleczne i śmietankowe kremy, tutaj również uważamy na tłuszcz, który nie chce się zamrozić)
- chleb – 4 miesiące
- masło – 6-9 miesięcy
- lody – 1-2 miesiące
- mleko – 3 miesiące
- surowe lub blanszowane warzywa i owoce – do 12 miesięcy
Zobacz także:
- Jedzenie czosnku o konkretnej porze będzie pozytywnie wpływać na twoje zdrowie!
- Co jeść na kolacje, by nie przybierać na wadze? Dietetyczne wskazówki
Jeden komentarz