Zdarzyło Ci się kupić ogromny słoik majonezu na święta i zużyć zaledwie 2 łyżki a reszta pozostaje na tak zwane „później”? Podobnie sytuacja wygląda z kilkoma butelkami ketchupu, bo ty wolisz łagodny, mąż pikantny a wasze dzieci nie zjedzą innego niż z pieskiem na etykiecie. Ile można przetrzymywać otwarty ketchup i majonez? Na pierwszy rzut oka pomyślisz, że póki nie widać wyraźnych oznak zepsucia można go używać. Czy aby na pewno?
Ketchup, musztarda, majonez to sosy, które każdy ma w lodówce. Niejednokrotnie ratowały nam śniadanie o poranku, gdy w lodówce pozostaje jedynie plaster sera żółtego. Na ratunek przychodzi niezawodny ketchup, który dodaje smaku. Podobnie jest z każdym innym sosem.

Gotowe sosy trzymamy w lodówce, a ich zdatność do spożycia sięga wielu miesięcy! Trudno się dziwić, gdyż w większości są one napakowane konserwantami. Jednak dziś nie patrzymy na to, czy dany produkt można zaliczyć do zdrowych.
Po otwarciu produktu należy trzymać się zaleceń producenta. W produktach może pojawić się pleśń, a my nawet nie będziemy mieli o tym pojęcia, gdy opakowanie nie jest przeźroczyste. Kolor i zapach produktu może być taki sam, ale zdecydowanie nie nadaje się do spożycia.

Niepisaną zasadą trzymania otwartego sosu jest ok. 3 miesiące. Po tym czasie należy bacznie przyglądać się produktowi. Tyczy się to głównie majonezu i sosów na jego bazie, możesz przetrzymywać otwarty ketchup ok. pół roku, a musztardę 9 miesięcy!
Zobacz również: