w ,

Gotujesz parówki w folii? Lepiej przestań…

parówki

Gotowane parówki to jedno z naszych ulubionych śniadań. Są smaczne, nie trzeba się napracować przy ich przygotowaniu, a ich cena jest bardzo niska. Kiełbaski są pakowane w pojedyncze folijki, część z nas ściąga je dopiero po ugotowaniu. Mało kto wie, że jest to najgorszy sposób obróbki!

Parówki mają złą sławę, jednak te z dobrym składem nie są powodem do obaw. Nawet najlepszej jakości parówki nie powinny być gotowane w foli czy też podgrzewane w kuchence mikrofalowej. Będzie to miało swoje przełożenie na zdrowie człowieka.

Błąd przy przygotowaniu parówek

Sam Robert Makłowicz napomina, by nie gotować parówek w ten sposób. Jego zdaniem parówki nie potrzebują gotowania, a jedynie odpowiedniego ogrzania. Wystarczy, że zagotujesz wodę i w momencie wrzenia wyłączysz gaz, a kiełbaski umieścisz w wodzie. Długie gotowanie sprawi, że mięso może brzydko popękać. Tak samo w przypadku kuchenki mikrofalowej, która sprawia, że kiełbaski pęcznieją, wysychają i pękają. Taki produkt wygląda bardzo nie apetycznie.

parówki/ ajafoto/ Canva

Składniki takie jak azotyny, azotany i sole peklujące pod wpływem wysokiej temperatury wytwarzają szkodliwe dla zdrowia nitrozoaminy. Dodatkowo folia, w którą zabezpieczona jest parówka, pod wpływem wysokiej temperatury wytwarza szkodliwe związki chemiczne. Folia znacznie łatwiej schodzi z zimnego produktu, po ugotowaniu przylepia się do kiełbaski.

Jak podgrzać parówki?

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, najlepiej umieścić je (bez foli) w świeżo zagotowanej wodzie i pozostawić na kilka minut.

Kiedy wybierasz produkt, patrz na składy. Parówki powinny mieć dużą ilość mięsa wahającą sie w granicach 80-90%. Im krótszy skład, tym lepiej. Jeśli zobaczysz nazwy, których nie jesteś w stanie wymówić lub zapisek o mięsie oddzielonym mechanicznie nie zastanawiaj się nad zakupem i odłóż produkt na swoje miejsce. W tym przypadku cena gra dość istotną rolę, jeśli opakowanie parówek kosztuje 6.99 zł/kg to bądź pewien, że nic dobrego w nich nie ma.

Głodny? Sięgnij po przepis na Meksykańskie hot dogi w tortilli

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli