Spis treści
Już za moment dowiesz się, dlaczego gotowanie ziemniaków na parze jest najlepszą alternatywą. Ta technika ma same zalety!
Mogłoby się wydawać, że istnieje jedna metoda gotowania ziemniaków. Po prostu obrane pyry wrzucamy do osolonej wody i gotujemy je do miękkości. Jak się jednak okazuje, to nie jedyny sposób gotowania pysznych warzyw. Możesz przygotować je w zupełnie inny sposób.
Co więcej, nowa metoda ma całą listę zalet, więc warto ją przetestować w swojej kuchni jeszcze dziś. Na pewno nie pożałujesz! Odkąd odkryłam nowy sposób na gotowanie ziemniaków, wykorzystuje go za każdym razem. I coś mi mówi, że z Tobą będzie tak samo 🙂
Gotowanie ziemniaków na parze – dlaczego warto to robić?
Zamiast gotować ziemniaków we wrzącej i osolonej wodzie, zawsze możesz przygotować je na parze. Po co to robić? Istnieje kilka powodów przemawiających za. Po pierwsze, przygotowane w ten sposób ziemniaki są po prostu smaczniejsze. Po drugie, ładniej też się prezentują. Mają nie tylko piękny kolor, ale i ich struktura jest bardziej stabilna. Ma to bezpośredni związek z tym, że nie zanurzamy i nie gotujemy ziemniaków w wodzie. Podczas gotowania na parze, na miękkość pyrów wpływa jedynie para wodna. Tym samym struktura ziemniaka jest bardziej zwarta, niż w przypadku gotowania go bezpośrednio w wodzie.
To jednak nie koniec dobrych wiadomości. Proces ugotowania ziemniaków na parze jest krótszy od tradycyjnej metody. Tak więc, zawsze możesz zaoszczędzić kilka cennych minut, które możesz przeznaczyć m.in. na relaks i zasłużony odpoczynek.
Warto również wspomnieć, że pyry przygotowane na parze są dużo zdrowsze. Dlaczego? Otóż podczas gotowania w wodzie, ziemniaki tracą wiele wartości odżywczych. W przypadku gotowania na parze tego problemu nie ma. Tak więc ziemniaki przygotowane w ten sposób nie tylko są bardziej wartościowe, ale i lepiej smakują, ponieważ nie są zbyt „rozwodnione”.

Jak ugotować ziemniaki na parze?
To bajecznie proste. Wystarczy garnek, do którego wlejesz trochę wody, aby nie zabrakło jej podczas gotowania. Następnie umieszczasz w garnku zwykły durszlak lub metalowy koszyczek, tak by kuchenne gadżety nie miały bezpośredniego kontaktu z wodą. Następnie, do zamontowanego durszlaka lub koszyczka, wrzucasz obrane wcześniej ziemniaki, dodajesz ulubione przyprawy i przykrywasz pokrywką.
Na koniec uruchamiasz palnik i gotujesz w ten sposób ziemniaki ok. 25 minut. I to wszystko!
Zobacz także: Ogórki kiszone po otwarciu nie mogą stać wiecznie. Jak je przechowywać?