w

Gordon Ramsay uważa, że dobry kucharz musi mieć te 5 umiejętności

dobry kucharz

Umiejętność gotowania w tych czasach jest coraz rzadsza, posiłkujemy się daniami z kateringu lub wybieramy gotowe dania instant. Zaczynając swoje pierwsze kroki w kulinarnym świecie, trzeba nauczyć się kilku podstawowych umiejętności, dzięki którym gotowanie będzie znacznie łatwiejsze. Sam Gordon Ramsay potwierdza tę teorię i uważa, że dobry kucharz powinien znać pewne umiejętności. Sprawdź, czy je znasz!

#1 Siekanie cebuli

Sponsorowane

Otóż okazuje się, że siekanie cebuli może się odbyć bez nadmiernego łzawienia, wystarczy wiedzieć, jak to zrobić. Odetnij korzeń warzywa dopiero na końcu krojenia, dzięki temu warzywo puści soki znacznie później. Kolejna wskazówka to odpowiednie szatkowanie, cebulę przekrój na pół, następnie płaską stroną do deski i znowu poziomo przekrawamy na pół. Tniemy w cienkie paseczki, ale tak by nie docinać do samego końca, w ten sposób warzywo się nie rozpadnie. Tak przygotowaną cebulę łatwo pokroić w drobną kostkę.

#2 Odpowiednie przygotowanie ryżu

Sypki ryż/ fot. canva

Przed gotowaniem powinniśmy wypłukać ziarenka ryżu, dzięki temu zachowa swoją sypką konsystencję i nie będzie papką dla dzieci. Ryż należy gotować na wolnym ogniu pod przykryciem, daj mu się poddusić i niemal zrobić na parze. Kiedy uznamy, że jest gotowy, przekładamy go do innego naczynia i mieszamy, by rozkleić ewentualne grudki.

#3 Oprawianie ryby

Sponsorowane
filetowanie ryby/ fot. canva

Pozbycie się skóry z ryb, może wydawać się trudnym zadaniem, jednak nie taki diabeł straszny jak go malują. Po pierwsze zadbać o ostry i giętki nóż, który ułatwi Ci pracę. Skórę ryby ponacinaj płytkimi ruchami, tak by nóż był idealnie między skórą a mięsem. Chwyć za skórę i pociągnij do siebie, a następnie pomagaj sobie nożem w miejscach, gdzie skóra mocniej trzyma. Jeśli chcesz pozbyć się ości, musisz wyciąć kręgosłup i delikatnie powyciągać ości, które zostały w rybie.

#4 Ostrzenie noży

ostrzenie noża/ fot. canva

Według Gordona Ramsaya tępy nóż jest bardziej groźny niż ten naostrzony. Jeśli nie masz ostrzałki w domu, warto w nią zainwestować, gdyż już kilka ruchów sprawia, że nóż staje się o wiele ostrzejszy. Przystaw nóż do ostrzałki pod kątem 45 stopni i przesuwaj od początku aż do końca płynnymi ruchami.

#5 Idealnie ugotowany makaron

ugotowany makaron/ fot. canva
Sponsorowane

Makaron powinien być ugotowany w dużym garnku z osoloną wodą. Nie wolno dodawać do niego tłuszczu ani żadnych zbędnych dodatków. Jego struktura powinna być al dente, czyli lekko twarda. Wiele osób popełnia ten błąd i rozgotowuje makaron.

Sprawdź również:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli