Spis treści
Chleb, który kupujemy w sklepach, ma tendencję do szybkiego wysuszania się, a co za tym idzie, staje się gumiasty i niesmaczny. Jeśli chcesz zrobić mały zapas na święta, a boisz się, że po dwóch dniach pieczywo przestanie być smaczne, przeczytaj ten artykuł!
Przechowywanie chleba nie jest tak proste, jak by się wydawało. Jeśli nie ma odpowiednich warunków przechowywania, szybko staje się twardy i gąbczasty. Istnieje jednak sposób na ten problem. Zobacz, jak sobie z nim poradzić.
Gdzie przechowywać chleb, by był świeży?
Zacznijmy od nieco kontrowersyjnego, ale popularnego miejsca, czyli lodówki. Wiele osób wybiera to miejsce, jednak nie zalecamy, by go używać. Bochenek chleba pod wpływem niskiej temperatury staje się bez smaku. Kolejnym nie przyjacielem jest wilgoć, która wpływa na strukturę pieczywa i rozwój pleśni, a ta jak wiemy, jest rakotwórcza! Najlepiej trzymać go w miejscu o temperaturze pokojowej, bez dostępu do wilgoci. Takim miejscem zdecydowanie nie będzie lodówka lub spiżarka.

W takim razie gdzie powinniśmy go przechowywać? Otóż najprostsze rozwiązania są najlepsze i w tym wypadku wystarczy dobry chlebak na pieczywo! Na rynku mamy dostępne przeróżne wersje chlebaka: metalowe, drewniane czy ceramiczne. Nie zalecamy przechowywać chleb w plastikowych pojemnikach, gdyż te słabo sobie radzą z odprowadzaniem wilgoci. Chlebak to gadżet kuchenny, który zajmuje mało miejsca, ale doskonale radzi sobie w zadaniu. Można w nim trzymać każdego rodzaju pieczywo począwszy od chleba aż po francuskie wypieki.
Mrożenie to genialna metoda na przedłużenie świeżości!

Pod wpływem promocji kupiłaś o kilka bochenków chleba za dużo i wiesz, że nie dasz rady ich zjeść?Pod żadnym pozorem nie myśl o wyrzuceniu chleba, możesz go zamrozić! Najlepszym sposobem będzie podzielenie chleba na kromki i zamrożenie ich w foliowych woreczkach. Możesz go przetrzymywać nawet do 3 miesięcy. Dzielenie chleba na kawałki jest o tyle wygodne, że rozmrażamy tylko tyle chleba, ile potrzebujemy.