w , ,

Folia aluminiowa pomoże przy grillowaniu. I to na kilka sposobów

folia aluminiowa
Vladyslav Danilin, Getty Images

Urządzasz grilla? Folia aluminiowa musi się znaleźć w Twojej torbie z kuchennym akcesoriami. Dlaczego? Ułatwi wiele spraw związanych z grillowaniem.

Majówka ruszyła pełną parą, a wraz z nią grillowanie na świeżym powietrzu. Dlatego też przychodzę z ciekawymi poradami, które na pewno przydadzą się w trakcie tego typu spotkań. Dzięki nim przygotujesz smaczne dania prosto z rusztu. Będą idealne pod każdym kątem. A wszystko to przy użyciu folii aluminiowej, która na grillu jest po prostu niezastąpiona.

Sponsorowane

Nie wierzysz? Przeczytaj ten artykuł do końca, a wszystko stanie się jasne. Ta wiedza na pewno się przyda i to nie jeden raz!

Dlaczego folia aluminiowa jest przydatna na grillu?

Odpowiedź jest bardzo prosta. Ten niepozorny gadżet kuchenny, dzięki swoim właściwościom, pomoże zorganizować idealnego grilla. W jaki sposób?

Zacznijmy od tego, że ma ona dwie strony, które różnią się między sobą. Jedna ze stron jest matowa, druga zaś błyszcząca. I nie jest to przypadek. Każda nich pełni inną funkcję i dobrze o nich pamiętać, aby ułatwić sobie pracę nad przygotowaniem pysznych posiłków czy to na grillu, czy też w piekarniku.

Która strona folii aluminiowej trzyma ciepło?

Sponsorowane

Przygotowując dania na grilla, które zamierzasz piec w kieszonkach z folii aluminiowej, jak chociażby rybę z dodatkami, faszerowane ziemniaki lub banany z czekoladą, wszystkie składniki układaj zawsze na błyszczącej części folii. Po zwinięciu ma się ona znaleźć w środku, zaś na zewnątrz mamy widzieć matową część produktu. To właśnie błyszcząca część folii odpowiedzialna jest za utrzymanie ciepła.

folia aluminiowa
Szaszłyki z grilla/źródło: Joshua Resnick

Jak to działa? Taki sposób zawinięcia dania, przyśpiesza proces pieczenia. Dlaczego? Otóż matowa część sprawia, że ciepło szybko i w prosty sposób dociera do środka pieczonego dania. Zaś strona błyszcząca je skutecznie blokuje i zatrzymuje w środku. Dzięki temu danie jest gotowe dużo szybciej, a proces pieczenia po prostu się znacznie skraca.

Natomiast jeśli będziesz chciała obniżyć temperaturę dania z grilla lub je przechowywać przez dłuższy czas, to właśnie matowa część folii powinna znaleźć się po wewnętrznej stronie. I to wszystko. Teraz już wiesz, jak wykorzystać potencjał folii aluminiowej w 100%.

  • Miniatura:
  • Vladyslav Danilin, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani