w ,

Fasolka szparagowa zachowa żywy zielony kolor, jeśli wypróbujesz ten trik

Sponsorowane

Zielona fasolka to letni przysmak wielu z nas. Ugotowana na maśle i posypana karmelizowaną cebulką będzie się rozpływać w ustach. Wszystko brzmi dobrze, ale fasolka ma jedną zasadniczą wadę, która może odrzucać innych – kolor po gotowaniu. Staje się wyblakły i nie prezentuje się zbyt apetycznie, a przecież fasolka przed ugotowaniem była soczyście zielona! Poznaliśmy pewien trik kuchenny, który uratuje twój obiad przed złym wyglądem.

Fasolka to bardzo zdrowe strączki, chętnie podawane do obiadu, ale potrafią się obronić w sałatkach, sosach czy zupach. Aby fasolka zachowała swój wyjątkowy kolor należy pamiętać o jednej zasadzie przy obróbce termicznej warzywa.

rotofrank/ Getty Images Signature

Użyj lodowatej wody…

Sponsorowane

Ugotowana fasolka będzie miała niewyraźną, wyblakłą barwę, aby temu zapobiec wystarczy, że świeżo ugotowaną fasolkę wrzucisz do lodowatej wody z kostkami lodu. Pamiętaj by nie rozgotować strączek, wtedy nawet kąpiel wodna nie pomoże.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.