w

Ekspresowe chłodzenie napoju. Czasami wystarczy odrobina soli!

Nic tak nie chłodzi od środka, jak zimny napój z lodówki. W upalne dni płyny rozgrzewaja się w zawrotnym tępie, a oczekiwanie na schłodzenie trwa w nieskończoność. Można stwierdzić że nie ma na to innego rozwiązania niż czas i chłodziarka… okazuje się jednak że są pewne sposoby na zmianę temperatury napoju w krótszym czasie!

W czasie upałów nawodnienie to kluczowa kwestia, skutki utraty wody z organizmu mogą być bardzo groźne. Jeśli zapomniałaś wstawić butelkę do lodówki, a schłodzony napój jest ci potrzebny wypróbuj ten trik.

Sponsorowane

#1 Ręcznik papierowy i sól

Przygotuj wilgotny ręcznik papierowy oraz butelkę/puszkę napoju. Owiń butlekę papierem i wstaw do zamrażarki na 15 minut. Jeśli twój napój nie mieści się w zamrażarce, zastosuj patent z solom. Do miski wlej zimną wodę, dodaj koski lodu oraz sól (1 łyżeczka na litr wody). Sól sprawia, że lód potrzebuje więcej energii cieplnej, by się roztopić – dzięki czemu „wyciągnie” ją z napoju. Wstaw napój w butelce i odczekaj.

#2 Nierozpuszczalne kostki lodu

OZMedia

W sklepie możemy spotkać specialne kostki lodu, które nie rozpuszczają płynu, a jedynie chłodzą. Są do kupienia za pare złotych. Możesz ich użyć wielorazowo, więc tym samym przyczyniasz się do ochrony środowiska!

Sponsorowane

#3 Sposób na łonie natury

Jesteś na biwaku a nieopodal płynie strumyk? Zanuż butelki w chłodnej wodzie strunienia, jednak pamiętaj o dobrym zabezpieczeniu butelek!

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli