w

Duszone mięso stało się twarde? Dolej trochę tego płynu

duszone mięso
TOLGA DOGAN, Getty Images Signature

Duszone mięso stoi na gazie już jakiś czas, ale w dalszym ciągu jest twarde? Musisz dolać trochę alkoholu, który zmiękczy włókna, a na dodatek sprawi, że wieprzowina i wołowina będą delikatne jak nigdy. Przeczytaj czy alkohol z twojej spiżarni się nadaje oraz ile należy go dolać.

Odrobina wódki czy spirytusu skutecznie zmiękczy zwartą strukturę wieprzowiny i wołowiny. Inne rodzaje mocnego alkoholu jak whiskey i brandy również się nadadzą. Natomiast mają one specyficzny smak, który może zostać w mięsie. Jeśli ci on nie przeszkadza, możesz śmiało używać ich zamiennie.

Sponsorowane
duszone mięso
mocny alkohol/ fot. DAPA Images

Czasami mięso, które kupujemy, jest twarde i nawet długa obróbka cieplna nie jest w stanie jej dobrze zmiękczyć. Alkohol może uratować twoje danie w kryzysowej sytuacji, gdy nie mamy czasu dłużej stać przy garnkach.

Duszone mięso lubi dodatek procentów

Czy istnieje odpowiednia chwila, w której należy dolać alkohol? Otóż najlepiej zadziała wtedy, gdy mięso jest już jakiś czas na gazie i jego zewnętrzna powierzchnia trochę zmiękła. W tym momencie do gulaszu dolewamy 2 łyżki wódki i mieszamy, cały alkohol odparuje w trakcie duszenia, a my możemy cieszyć się pysznym mięsem na obiad.

Inny równie skuteczny sposób to nacieranie mięsa marynatą z dodatkiem alkoholu. Mięso nacieramy przyprawami zmieszanymi z 2 łyżkami alkoholu i odstawiamy na kilka godzin do lodówki. Po tym czasie robimy mięso, tak jak najbardziej lubimy.

Sponsorowane
duszone mięso
Mięso na obiad/bhofack2, Getty Images

Jeśli nie masz alkoholu, poszukaj tych produktów w swojej kuchni!

Czasami jest tak, że nie mamy w domu ani kropli alkoholu, a przecież nie zostawimy jedzenia, by wyjść do sklepu po wódkę czy spirytus. W takiej sytuacji warto przeszukać swoje szafki, skutecznym zamiennikiem może być ocet czy sok z cytryny.

Dodaj te dwa składniki do marynaty lub dolej je w trakcie obróbki termicznej, a mięso będzie o wiele miększe i kruche niż wcześniej. Różnica między alkoholem a octem jest taka, że smak alkoholu całkowicie paruje, natomiast ocet zostawia delikatny posmak, który nie pasuje każdemu.

  • Miniatura:
  • TOLGA DOGAN, Getty Images Signature
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli