Tępe noże w kuchni to prawdziwa udręka dla szefa kuchni, taki nóż może być również bardzo niebezpieczny! Jeśli dany produkt nie ustępuje pod naporem ostrza, staramy się zrobić to mocniej i szybciej a w konsekwencji możemy się poważnie skaleczyć. Dodatkowo tępy nóż wydaje nam się mniej niebezpieczny, więc nie zawsze zachowujemy ostrożność przy krojeniu.
Jeśli nie masz specjalnej ostrzałki, wypróbuj domowy sposób na ostrzenie noży. Małe noże można naostrzyć zwiniętą kulką foli aluminiowej. Wystarczy, że będziesz pocierała ostrzem o kulkę aluminium.
Innym sposobem jest ostrzenie o kamienne schody lub parapet. Te sposób jest równie skuteczny co specjalna ostrzałka! Nóż ustawiamy pod kątem 30 stopni i energicznie wykonujemy płynne ruchy w obu kierunkach.
Możesz spróbować ocierać nóż o nóż, jednak ta forma nie jest polecana przez ekspertów. Jeśli będziesz robić to pod złym kątem, możesz jedynie zaszkodzić ostrzu.
Jeśli masz zamiar kupić jeden, dobry produkt do ostrzenia, niech to będzie kamień ceramiczny. Jest on bardzo twardy i genialnie spisuje się w przypadku tępych noży. Taka ostrzałka będzie służyła na lata, a ostrzenie noży nie będzie już katorgą!

Dlaczego noże się tępią?
Tutaj nie ma dużej filozofii — czym więcej kroimy, tym nóż staje się bardziej tępy. Natomiast możemy unikać skrajnie złych powierzchni, które szybciej zużywają nasz sprzęt. Po pierwsze twarde przedmioty, mrożone mięso i łupiny, istnieje zasada, która mówi, że powinniśmy unikać krojenia tego, czego nie jesteśmy w stanie przegryźć zębami.
Zaleca się kupowanie drewnianych desek, które pomimo rys, są lepsze dla naszego noża. Ceramiczne i szklane są twarde i szybciej zużywają ostrze.

Kolejna sprawa to złe przechowywanie noży. Rzucone luzem do szafki mogą się o siebie ocierać i szybciej zużywać. Najlepszym miejscem będzie magnetyczna płytka i specjalne stojaki np. z drewna.
Zobacz również:
Co za bzdura ostrzalka kosztuje 10zl