w

Domowy oprysk na ogórki. Chroni przed mszycą i przędziorkiem

Markit

Domowy oprysk na ogórki przydaje się w momencie, gdy nasze rośliny zaczynają atakować mszyce i przędziorki. Nie trzeba sięgać po sklepową chemię, wystarczą domowe produkty i nieco zaangażowania. Nasze babcie właśnie tak radziły sobie ze szkodnikami w ogrodzie.

Kiedy na twoich roślinach pojawiają się małe szkodniki, nie czekaj, aż same odejdą. Musisz się nimi zająć, w innym wypadku po twoich roślinach nie zostanie ani śladu. Domowy oprysk to nic innego jak roztwór wody z substancjami czynnymi jak soda i tłuszcz.

Sponsorowane

Oprysk z sody oczyszczonej jest łagodny dla roślin, ale skutecznie odstrasza szkodniki, które osiadają na łodygach roślin. Roślina nie będzie pobierała żadnych toksyn, co niestety dzieje się, w przypadku chemicznych nawozów. W późniejszym etapie są one uwalniane do owoców, a te lądują w naszym żołądku.

Oprysk będzie działał na kilka różnych rodzajów owadów:

  • mszyce,
  • mączniki,
  • roztocza,
  • przędziorki,

Oprysk można rozpylać zarówno na początkowym etapie wzrostu rośliny, jak i później gdy pojawiają się pierwsze owoce. Rośliny trzeba pryskać po każdym obfitym podlewaniu i deszczu, gdy wszystkie substancje zostają spłukane.

Domowy oprysk na ogórki wspiera rośliny w walce z chorobami

Sponsorowane
Domowy oprysk na ogórki
JanHerodes, Getty Images

Kiedy liście twoich ogórków stają się szare i matowe to znak, że zaczyna je atakować grzyb. Takie rośliny są osłabione i nie wydają wielu kwiatów, a w konsekwencji nasze plony są bardzo mizerne. Nie wolno doprowadzić do nadmiernego rozwoju pleśni, bo będzie ciężko ją zwalczyć. Najlepiej pryskać sadzonki gdy są jeszcze niewielkie.

Jak zrobić taki oprysk?

Potrzebujesz kilka składników z kuchni do przygotowania roztworu:

  • 1,5 l ciepła woda
  • 1 łyżka olej roślinny
  • 0,5 łyżeczka sody oczyszczonej

Składniki mieszamy i przelewamy do butelki ze spryskiwaczem. Pryskamy rośliny co kilka dni, by utrzymać środek na liściach rośliny.

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • Markit

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli