w

Domowy nawóz do pomidorów. Zamiast do zlewu, podlej nim sadzonki

Domowy nawóz do pomidorów
Sundemorning, Getty Images

Posadziłaś już warzywa? Jeśli tak, koniecznie zrób domowy nawóz do pomidorów, który powstaje w wyniku gotowania popularnego produktu. Mało kto wie, że woda po jajkach to drogocenne źródło minerałów, dzięki którym pomidory rosną jak szalone.

Co jak co, ale pomidory świeżo z krzaczka to najlepszy dodatek do kanapek i sałatek. Ich zapach i smak jest nieporównywalny do tych, które są dostępne w sklepie. Na wydanie owoców trzeba chwilę poczekać, więc w tym czasie trzeba zadbać o to, by nasze krzaki były w dobrej kondycji. Aby tak się stało, musisz wypróbować genialny domowy nawóz, który pobudzi ich wzrost. Żadnej chemii, tylko naturalne składniki!

Sponsorowane

Domowy nawóz do pomidorów bez chemii

Domowy nawóz do pomidorów
OlaSpeier, Getty Images

Choć sklepy oferują mnóstwo produktów, część z nich to chemiczne środki, które mimo wszystko wpływają na plony. Najlepiej używać ich tylko w ostateczności, a na pierwszy ogień postawić na naturalne odżywki. Jedną z nich jest woda po ugotowanych jajkach, w której znajdziemy całe bogactwo minerałów m.in. potas i wapń.

Pomidory kochają ziemie, z której mogą pobierać witaminy i minerały, potrzebne do wzrostu. Jeśli im tego nie zapewnimy, krzaki będą karłowate, a w konsekwencji wydadzą mało owoców. Nie ma ryzyka, że podlejemy ziemię zbyt dużą ilością odżywki — możemy jej używać do woli.

Poza wodą użyj też skorupek

Sponsorowane
Domowy nawóz do pomidorów
gyro, Getty Images

Obrane jajka pozostawiają po sobie skorupkę, którą najczęściej wyrzucamy. Jeśli chcesz dostarczyć roślinie jeszcze większego powera, możesz użyć także skorupek. Są bogate w wapno, żelazo, fluor i krzem, a te składniki poprawiają pH ziemi, w której rosną pomidory.

Najlepiej bardzo drobno zmielić skorupki i wrzucić do wody po jajkach, a następnie podlać glebę na polu. Częściej stosuj samą wodę, a dodatek skorupki ogranicz do raz w tygodniu.

Inne produkty, którymi można nawozić pomidory

Jeśli nie jadacie jajek, bądź rzadko je gotujecie, możecie użyć innych produktów kuchennych, które będą równie skuteczne. Oto kilka z nich:

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • Sundemorning, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli