Spis treści
Czy wiesz, że domowy dyfuzor możesz zrobić z tego co znajdziesz w kuchni? Te ze sklepu wiążą się ze sporym wydatkiem, a po paru tygodniach i tak musimy je wyrzucić i kupić nowe. Ten, który wyjdzie spod twoich rąk, może być wypełniany coraz to nowymi zapachami, a koszt w dalszym ciągu będzie niski.
Uwielabisz gdy cały twój dom pachnie już od przekroczenia progu? Jeśli tak, musisz zaopatrzyć się z dyfuzor, który stopniowo będzie uwalniał piękną woń. Świecę zapachowe czy woski działają tylko na krótką chwilę, a potrafią kosztować krocie. Domowy dyfuzor będziesz mieć za parę złotych, a jego działanie jest o wiele dłuższe.
Jak zrobić domowy dyfuzor?
Jeśli zastanawiasz się, co będzie Ci potrzebne do wykonania dyfuzora, już śpieszę z wyjaśnieniami. Otóż najważniejszy jest olejek zapachowy, a tym wypadku aromat do ciasta, który z pewności masz w swojej szafce. Sklepy oferują całą gamę aromatów, więc każdy znajdzie zapach, który będzie idealnie pasował do jego domu. Do tego zwykły olej kuchenny, który będzie bazą do olejku.
Charakterystyczne patyczki w sklepowych dyfuzorach są wykonane z drewna bambusowego. Jeśli go nie posiadasz, możesz użyć wykałaczek do szaszłyków, drewno równie dobrze absorbuje olejek i stopniowo uwalnia zapach.
Ostatni element to flakon o wydłużonym kształcie. Idealnie nadadzą się buteleczki po perfumach lub słoik po oliwkach.

Jeśli masz już wszystkie elementy, możesz przystąpić do wykonania dyfuzora. Możesz postawić go w każdej części swojego domu, a jeśli użyłaś ładnego flakonu, będzie on świetną ozdobą.
- Do flakonu wlej 3 łyżki oleju kuchennego i 2 łyżki wody.
- Aromat (w naszym wypadku waniliowy) wlewamy w zależności od tego, jak bardzo intensywny zapach chcemy uzyskać. W naszym wypadku była to łyżka.
- Mieszamy wszystkie substancje i dokładamy 5 patyczków, tak by każdy z nich rozchodził się w inną stronę.
- Za 3 dni odwracamy patyczki, by wzmocnić działanie dyfuzora.
Koszt przygotowania takiego dyfuzora to około 5 złotych, a efekt jest porównywalny do tych za kilkadziesiąt złotych. Jeśli chcesz uzyskać zapach, którego nie ma w gamie aromatów do ciasta, kup olejek eteryczny. W tym wypadku trzeba go dodać nieco więcej niż aromatu — ok. 20 kropli.