Spis treści
Dowiedz się, dlaczego warto dodać sok z cytryny do gotującego się kalafiora. Korzyści tego zabiegu są rewelacyjne zarówno pod względem smaku, jak i wyglądu!
Kalafior to bardzo wierne warzywo, które poddaje się wielu obróbkom termicznym i praktycznie zawsze wychodzi smaczne. Możemy go podawać jako dodatek do obiadu lub podsmażony w bułce jako przekąska. Nie wolno przesadzać z długością gotowania warzywa, gdyż najlepszy będzie w formie al dente, zarówno przez wgląd na smak i lepsze trawienie. Sprawdź co dodać, by kalafior był jeszcze lepszy!
Sok z cytryny zdziała cuda
Kalafior najlepiej gotować, kiedy jest pokrojony na różyczki. Czas przygotowania skróci się o połowę, nie będziesz potrzebowała dużego garnka i zrobisz zdecydowanie mniejszy bałagan w kuchni. Kalafior wrzuć do gotującej się wody z dodatkiem soli, cukru i soku z cytryny (2 łyżki). Dwa pierwsze wpłyną na smak a kwaśny sok doda jędrności i sprawi, że kalafior będzie śnieżno biały.

Inne ciekawostki na temat kalafiora
Warzywo powinniśmy gotować ok.15 minut. Co jakiś czas wbij widelec i sprawdź, czy warzywo jest wystarczająco miękkie.
Gotuj warzywo przy uchylonej pokrywce, dzięki temu ulotni się specyficzny zapach warzywa.