Spis treści
Wyobrażasz sobie dzień bez kawy, my zdecydowanie nie! Filiżanka kawy na rozpoczęcie dnie to ratunek dla wielu osób po nieprzespanej nocy. Jej działanie będzie lepsze, jeśli dodasz do niej łyżeczkę gorzkiego kakao! Dlaczego?
Kawa sama w sobie jest doskonałym napojem, ma intensywny smak i potrafi nas porządnie pobudzić. Okazuje się, że jej właściwości można przenieść na jeszcze wyższy poziom, wystarczy dodać łyżeczkę kakao, które podbije walory smakowe i pozytywnie zadziała na pracę mózgu.
Genialny dodatek do kawy!
Łyżeczka kakao genialnie podbije smak naparu, ale go nie zdominuje. Fani czekolady od razu wyczują różnicę w smaku, charakterystyczna nutka kakao będzie niezwykle wyczuwalna.

Innym pozytywnym działaniem gorzkiego kakao jest podniesienie poziomu koncentracji. Kawa podniesie poziom ciśnienia krwi, przez co składniki zawarte w kakale szybciej trafią do mózgu. W efekcie poprawia się poziom koncentracji a uczucie niepokoju i lęku znacznie się obniża.
Jak zrobić kawę z kakao?
Jeśli chcesz wypróbować działanie tego specyfiku, musisz wiedzieć, jak je porządnie przygotować. Po pierwsze musisz użyć dobrej, parzonej kawy. Rozpuszczalna w tym przypadku nie jest dobrym wyborem. Kolejna sprawa to dobór kakao. Musi być gorzkie, a jego zawartość procentowa nie może być niższa niż 70%. Dodatek mleka i cukru obniży skuteczność działania naparu.
Zobacz także:
- Kawa z masłem pobudza mózg i hamuje apetyt. To nie koniec jej właściwości!
- Szarlotka teściowej. Na jednym kawałku się nie skończy!