Spis treści
Zeszklenie cebulki to najczęściej pierwszy krok w przygotowywaniu jakiegoś dania. My Polacy kochamy cebulę i wszystko, co z nią związane. Ciekawe jest to, że pod wpływem temperatury, cebulka potrafi zmienić smak z ostrego na słodki. Kucharze mają pewien trik na lepsze smażenie cebuli, a jest nim dodane szczypty cukru. Banalne, a zarazem genialne posunięcie!
Zeszklona cebulka może być podstawą zupy lub okrasą dla pierogów i ziemniaków. To my wyznaczamy poziom jej zeszklenia i karmelizacji. Czy wiesz jak zrobić perfekcyjną cebulkę?
Idealne zeszklenie cebuli
Cebulę pokrój w kostkę lub piórka. Na patelni rozgrzej masło klarowane lub olej i podgrzej, a następnie wrzuć pokrojoną cebulę. Posyp ją szczyptą soli, która sprawi, że cebula puści wodę.
KIedy cebula staje się pół przeźroczysta to znak, że jest już zeszklona. Jeśli chcesz by się skarmelizowała, dodaj szczyptę cukru i podsmażaj na niewielkim ogniu. Należy ją cały czas mieszać, by uniknąć przypalenia. Czym bardziej intensywny kolor, tym cebula ma głębszy smak.
Duszona cebula

Kolejnym sposobem na miękką cebulkę jest podduszenie w płynie. Cebulkę wrzucamy na patelnię, a następnie podlewamy wodą, wywarem lub winem, a kiedy płyn odparuje cebulka będzie miękka i gotowa do dalszego działania.
Z takiej cebuli możecie przygotować np. zupę cebulową.
Jeden komentarz