Na pewno znasz przepis na barszcz czerwony z uszkami, który króluje na wigilijnym stole. Ale czy wiesz, jaki składnik warto do niego dodać, aby był jeszcze lepszy?
Najważniejszym elementem świąt Bożego Narodzenia bez wątpienia jest Wigilia. To właśnie wtedy jemy wspólną kolację z bliskimi, dzielimy się opłatkiem, kolędujemy i wspominamy tych, którzy już odeszli.
Nic więc dziwnego, że każdemu z nas zależy, aby ten wieczór był perfekcyjny pod każdym kątem. I dziś zdradzę Ci, jak przygotować idealny barszcz czerwony.

W mojej rodzinie niekwestionowanym mistrzem kulinarnym jest Babcia Zosia. To właśnie do niej zawsze dzwonię, kiedy nie mogę sobie poradzić z jakimś przepisem. I to jej potrawy, którymi zajadałam się w dzieciństwie ze smakiem, wspominam najlepiej!
Podczas ostatniej rozmowy z Babcią omawiałyśmy oczywiście świąteczne menu. I kiedy poruszyłyśmy temat czerwonego barszczu, moja Babcia zdradziła swój tajny trik na idealny barszcz czerwony.
Barszcz czerwony z octem – dlaczego warto go dodać do wigilijnej zupy?
Moja Babcia przygotowując barszcz czerwony, dba nie tylko o jego smak, ale i wygląd. Jej zdaniem podczas długiego gotowania czerwonego barszczu i pod wpływem wysokiej temperatury, wigilijna zupa bardzo szybko może stracić swój piękny kolor.

I jeśli boisz się, że może to stać się również z Twoim czerwonym barszczem, zaraz rozwiążemy ten problem dzięki prostemu trikowi Babci Zosi. Wystarczy, że dodasz do garnka z gotującym się barszczem, odrobinę octu. Z tym składnikiem na pewno nie straci swojego intensywnego koloru.
Pamiętaj jednak, aby ocet dodać na początku gotowania, zanim mieszanka zacznie wrzeć. I to wszystko!
Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować idealny barszcz czerwony na Wigilię. Koniecznie daj mi znać, czy skorzystasz z rady mojej Babci?
Zobacz także: Schab pieczony z tego przepisu rozpływa się w ustach. Zrób go, a święta będą udane!