Kiedy kupujesz pakowane mięso, na dnie pudełka znajduje się wkładka o nieznanym pochodzeniu. Jakie ma zastosowanie? Czy jest bezpieczna? Wyjaśnimy wszystkie kwestie, które Cię nurtują!
Pewnie nie raz zadaliście sobie pytanie „co to za „gadżet” w plastikowym pudełku z mięsem„? Na pudełku nie ma żadnego wyjaśnienia od producenta, więc pozostaje zrobić to we własnej kwestii.
Materiał w pudełku ma właściwości absorpcyjne i ma kilka użytecznych zastosowań.
Wkładka wewnątrz opakowania ma zadanie pochłaniać wodę i krew wydostającą się z mięsa. Producenci widzą w niej trzy zalety, dzięki czemu jest na stałe wprowadzona do każdego opakowania. Trzy funkcje wkładki:
antybakteryjna — jeśli w opakowaniu zabrakłoby wkładki, mięso ociekałoby cieczą, a w chwili wyciągania mięsa całość rozbryzgałaby się po powierzchni blatu roboczego.
absorbowanie wilgoci — jeśli mięso leżałoby w wodzie wymieszanej z krwią, jego termin przydatności byłby znacznie krótszy.
estetyczna — mięso pływające we krwi to raczej nie miły widok dla konsumenta.

Czy wkładka wpływa źle na mięso?
Wkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie wpływa negatywnie na mięso w opakowaniu. Nie należy jej smażyć czy gotować, musimy ją wyrzucić razem z plastikowym opakowaniem.