w

Do czego służy wkładka w opakowaniu z mięsem?

wkładka w opakowaniu z mięsem

Kiedy kupujesz pakowane mięso, na dnie pudełka znajduje się wkładka o nieznanym pochodzeniu. Jakie ma zastosowanie? Czy jest bezpieczna? Wyjaśnimy wszystkie kwestie, które Cię nurtują!

Pewnie nie raz zadaliście sobie pytanie „co to za „gadżet” w plastikowym pudełku z mięsem„? Na pudełku nie ma żadnego wyjaśnienia od producenta, więc pozostaje zrobić to we własnej kwestii.

Sponsorowane

Materiał w pudełku ma właściwości absorpcyjne i ma kilka użytecznych zastosowań.

Wkładka wewnątrz opakowania ma zadanie pochłaniać wodę i krew wydostającą się z mięsa. Producenci widzą w niej trzy zalety, dzięki czemu jest na stałe wprowadzona do każdego opakowania. Trzy funkcje wkładki:

antybakteryjna — jeśli w opakowaniu zabrakłoby wkładki, mięso ociekałoby cieczą, a w chwili wyciągania mięsa całość rozbryzgałaby się po powierzchni blatu roboczego.

absorbowanie wilgoci — jeśli mięso leżałoby w wodzie wymieszanej z krwią, jego termin przydatności byłby znacznie krótszy.

estetyczna — mięso pływające we krwi to raczej nie miły widok dla konsumenta.

Sponsorowane
mięso z wkładką/ canva

Czy wkładka wpływa źle na mięso?

Wkładka jest zrobiona z żelu krzemionkowego lub celulozy, pokrytych warstwą polietylenu. Żadna z tych substancji nie wpływa negatywnie na mięso w opakowaniu. Nie należy jej smażyć czy gotować, musimy ją wyrzucić razem z plastikowym opakowaniem.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli