Podczas smażenia wątróbka pryska tłuszczem, a ty nie masz pojęcia, jak się do niej dobrać, by nie skończyć z bolesnymi poparzeniami od tłuszczu? Okazuje się, że złe przygotowanie wątróbki skutkuje szalejącym tłuszczem na patelni. Sprawdź jak odpowiednio ją przygotować, by stała się idealna w smaku!
Dlaczego wątróbka pryska tłuszczem?
Wszystkiemu winna jest woda, która w połączeniu z tłuszczem zaczyna strzelać na patelni i rozbryzguje się dookoła — bałagan gwarantowany. Najgorsze co możemy zrobić, to przebić wątróbkę widelcem, wtedy woda ma swobodną drogę ucieczki wprost na naszą patelnię!
Jak zapobiegać pryskaniu? Zacznij od zmiany narzędzia do przewracania mięsa. Ostaw widelec i ostre narzędzia, które mogą naruszyć strukturę mięsa. Najlepsze będą kuchenne szczypce lub drewniane łopatki. Te akcesoria zdecydowanie ułatwią zadanie.

Wątróbkę przed smażeniem trzeba dokładnie osuszyć, najlepiej za pomocą ręcznika papierowego. Dodatkowo pozbywamy się ewentualnych błon i zanieczyszczeń. Jeśli jej dobrze nie osuszyłaś, nawet nie myśl o tym, by wrzucić ją na patelnię! Może się wydawać, że lekko wilgotne mięso nie zrobi różnicy, jednak prawda jest zupełnie inna. Jeśli nie chcesz mieć małego wybuchu na patelni, lepiej je osusz.
Wątróbka nie lubi przekładania z jednej na drugą. Pozwól jej zarumienić się w wolnym tempie, a następnie przewróć na drugą stronę. Taka forma obróbki pozwoli zachować wszystkie soki wewnątrz, co sprawi, że mięso będzie soczyste i miękkie.
Przepis na idealną wątróbkę: