w

Dlaczego schab wychodzi suchy? Sprawdź, jak poprawnie go upiec

Dlaczego schab wychodzi suchy

Dlaczego mój schab wychodzi suchy jak wiór? Upieczenie wieprzowiny, która jest miękka i soczysta to nie lada wyzwanie dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Schab to dość suche mięso, które w trakcie pieczenia traci jeszcze więcej wody, a skutkiem tego będzie sucha pieczeń. Sprawdź jak temu zaradzić!

Chyba nikt nie chce męczyć się z twardym mięsem, które ciężko pogryźć. W tym przepisie spróbujemy zgromadzić wszelkie tajniki dobrego schabu, który będzie samą przyjemnością podczas rodzinnego obiadu.

Sponsorowane

Poza walorami smakowymi schab prezentuje się bardzo wystawnie na świątecznym stole. Oprószony przyprawami, z przypieczoną skórką pobudza nasze ślinianki do pracy!

schab pieczony w rękawie/ fot. oksix, canva

No dobrze w takim razie gdzie tkwi sekret soczystego mięsa? Otóż okazuje się, że do pieczenia potrzebujemy pewnego gadżetu kuchennego — foliowego rękawa do pieczenia. Jeśli nigdy go nie używaliście, polecamy się w niego zaopatrzyć w dowolnym sklepie. Mięso w takim rękawie nie traci swojej naturalnej wilgoci, gdyż wszystko zostaje wewnątrz rękawa. Kolejną zaletą jest wygoda, nie musimy go myć, po wykorzystaniu folia ląduje w koszu.

Sprawę soczystości mamy za sobą, w takim razie co zrobić by mięso było aromatyczne? Tutaj zalecamy przygotowanie marynaty z ulubionych ziół, czosnku i odrobiny oleju. Nacieramy mięso przygotowaną marynatą i pozostawiamy w lodowce przez kilka godzin (minimum dwie). Im dłużej będziemy marynować mięso, tym lepsze będzie w smaku.

marynata do schabu/ fot. Savany, canva
Sponsorowane

Zobacz także:

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    6 komentarze

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli