Dlaczego mój schab wychodzi suchy jak wiór? Upieczenie wieprzowiny, która jest miękka i soczysta to nie lada wyzwanie dla osób, które stawiają pierwsze kroki w kulinarnym świecie. Schab to dość suche mięso, które w trakcie pieczenia traci jeszcze więcej wody, a skutkiem tego będzie sucha pieczeń. Sprawdź jak temu zaradzić!
Chyba nikt nie chce męczyć się z twardym mięsem, które ciężko pogryźć. W tym przepisie spróbujemy zgromadzić wszelkie tajniki dobrego schabu, który będzie samą przyjemnością podczas rodzinnego obiadu.
Poza walorami smakowymi schab prezentuje się bardzo wystawnie na świątecznym stole. Oprószony przyprawami, z przypieczoną skórką pobudza nasze ślinianki do pracy!

No dobrze w takim razie gdzie tkwi sekret soczystego mięsa? Otóż okazuje się, że do pieczenia potrzebujemy pewnego gadżetu kuchennego — foliowego rękawa do pieczenia. Jeśli nigdy go nie używaliście, polecamy się w niego zaopatrzyć w dowolnym sklepie. Mięso w takim rękawie nie traci swojej naturalnej wilgoci, gdyż wszystko zostaje wewnątrz rękawa. Kolejną zaletą jest wygoda, nie musimy go myć, po wykorzystaniu folia ląduje w koszu.
Sprawę soczystości mamy za sobą, w takim razie co zrobić by mięso było aromatyczne? Tutaj zalecamy przygotowanie marynaty z ulubionych ziół, czosnku i odrobiny oleju. Nacieramy mięso przygotowaną marynatą i pozostawiamy w lodowce przez kilka godzin (minimum dwie). Im dłużej będziemy marynować mięso, tym lepsze będzie w smaku.

Zobacz także:
Taki jest najlepszy. Do tego świeżo tarty chrzan ze smitaną
Bo najlepszy schab to panierowny z patel i😃 a nie jakieś wymysły😃
Schab poprawnie piecze się 15 minut w temperaturze 150 st
To samo miałem napisać 😂
🤣🤣🤣🤣 bo był Niemiecki a nie Polski …. walony igłą z wodą z pięć razy 🙂
A ja uwielbiam właśnie suchy