Spis treści
Mogłoby się wydawać, że przechowywanie cebuli to prosta sprawa. Wiele osób popełnia jednak poważny błąd. Przekonaj się czy i Ty należysz do tego grona.
W naszej kuchni jest cała masa produktów, bez których ani rusz. Mąka, jajka, bułka tarta, masło, olej, czy w końcu cebula. Tak te produkty to postawa wielu przepisów, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Tylko należy pamiętać o jednym, prawidłowym przechowywaniu.
I o ile w przypadku sypkich produktów jak mąka, ryż, czy makaron sprawa jest prosta. Po prostu trzymamy je w suchym i ciemnym miejscu. Tak w przypadku chociażby cebuli pojawiają się nieprzewidziane problemy i przeszkody. Jakie? Już za moment wszystko stanie się jasne!
Przechowywanie cebuli w lodówce to zły pomysł
Już kilka razy spotkałam się z sytuacją, kiedy podczas wizyty u znajomych zwracałam uwagę na pewien szczegół. Otóż bardzo często moi bliscy przechowują cebulę w lodówce. A to duży błąd. Dlaczego?
Otóż cebula nie powinna być przechowywana zarówno w bardzo zimnym, jak i wilgotnym środowisku. A właśnie takie czynniki występują w lodówce. To właśnie one sprawiają, że cebula dużo szybciej stanie się rozmokła, a co za tym idzie, nie będzie się do niczego nadawać.
Co więcej, kolejnym minusem jest specyficzny zapach cebuli, który może przejść na inne produkty z lodówki. A to już nie jest nic przyjemnego. Warto również dodać, że cebuli nie powinniśmy przechowywać w szczelnym zamknięciu. Dlaczego? Cebula po prostu potrzebuje oddychać.

Jak powinniśmy przechowywać cebulę?
Skoro wiemy już, jak nie powinniśmy przechowywać cebuli, czas podać sprawdzony patent, jak robić to w prawidłowy sposób.
Cebulę należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Dobrze by było, żeby było tam również chłodniej, ale bez przesady. Zapomnij również o plastikowych, czy papierowych pojemnikach i workach. Świeżą cebulę najlepiej trzymać w siatce, aby warzywo mogło swobodnie oddychać przez cały czas.
I to wszystko. Teraz już wiesz, co zrobić dokładnie, aby cieszyć się świeżą cebulą jak najdłużej. Pomysł z lodówką odrzuć już na samym wstępie. Znajdź lepiej kilka wolnych minut i wygospodaruj w swojej kuchni odpowiednie miejsce. Oczywiście jeśli masz duży dom i sporą spiżarnię, to będzie najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców.
Konserwacja i przechowywanie żywności
Czy można mrozić ser żółty? Tak, ale jest jeden warunek
Zupa kwaśnieje przez noc? Nie popełniaj tych błędów po raz drugi
Co dodać zamiast octu do ogórków? Sięgnij po owoc
Jak odświeżyć babkę, która z czasem stała się czerstwa? Jest na to sposób
Jak przechowywać świeży imbir? To miejsce będzie najlepsze
Gdzie przechowywać chleb, by był świeży przez wiele dni?
Ile można przechowywać otwarte wino? Zaledwie kilka dni
Czy można mrozić awokado? O czym warto pamiętać?
Jak przechowywać kawę, aby zachowała swój smak i aromat?
Zobacz więcej