w

Dlaczego przechowywanie cebuli w lodówce to zły pomysł

przechowywanie cebuli
Rockaa, Getty Images Signature

Mogłoby się wydawać, że przechowywanie cebuli to prosta sprawa. Wiele osób popełnia jednak poważny błąd. Przekonaj się czy i Ty należysz do tego grona.

W naszej kuchni jest cała masa produktów, bez których ani rusz. Mąka, jajka, bułka tarta, masło, olej, czy w końcu cebula. Tak te produkty to postawa wielu przepisów, dlatego zawsze warto mieć je pod ręką. Tylko należy pamiętać o jednym, prawidłowym przechowywaniu.

Sponsorowane

I o ile w przypadku sypkich produktów jak mąka, ryż, czy makaron sprawa jest prosta. Po prostu trzymamy je w suchym i ciemnym miejscu. Tak w przypadku chociażby cebuli pojawiają się nieprzewidziane problemy i przeszkody. Jakie? Już za moment wszystko stanie się jasne!

Przechowywanie cebuli w lodówce to zły pomysł

Już kilka razy spotkałam się z sytuacją, kiedy podczas wizyty u znajomych zwracałam uwagę na pewien szczegół. Otóż bardzo często moi bliscy przechowują cebulę w lodówce. A to duży błąd. Dlaczego?

Otóż cebula nie powinna być przechowywana zarówno w bardzo zimnym, jak i wilgotnym środowisku. A właśnie takie czynniki występują w lodówce. To właśnie one sprawiają, że cebula dużo szybciej stanie się rozmokła, a co za tym idzie, nie będzie się do niczego nadawać.

Co więcej, kolejnym minusem jest specyficzny zapach cebuli, który może przejść na inne produkty z lodówki. A to już nie jest nic przyjemnego. Warto również dodać, że cebuli nie powinniśmy przechowywać w szczelnym zamknięciu. Dlaczego? Cebula po prostu potrzebuje oddychać.

Sponsorowane

Jak powinniśmy przechowywać cebulę?

Skoro wiemy już, jak nie powinniśmy przechowywać cebuli, czas podać sprawdzony patent, jak robić to w prawidłowy sposób.

Cebulę należy przechowywać w ciemnym i suchym miejscu. Dobrze by było, żeby było tam również chłodniej, ale bez przesady. Zapomnij również o plastikowych, czy papierowych pojemnikach i workach. Świeżą cebulę najlepiej trzymać w siatce, aby warzywo mogło swobodnie oddychać przez cały czas.

I to wszystko. Teraz już wiesz, co zrobić dokładnie, aby cieszyć się świeżą cebulą jak najdłużej. Pomysł z lodówką odrzuć już na samym wstępie. Znajdź lepiej kilka wolnych minut i wygospodaruj w swojej kuchni odpowiednie miejsce. Oczywiście jeśli masz duży dom i sporą spiżarnię, to będzie najlepsze miejsce do przechowywania warzyw i owoców.

  • Miniatura:
  • Rockaa, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani