w

Dietetyk radzi, jakie pieczywo warto kupić w Lidlu. Skład i cena nie przyprawia o zawrót głowy

Pieczywo to ulubiona propozycja śniadaniowa Polaków, można je szybko i łatwo przygotować, a cena nie zwala z nóg. Dietetyk Michał Wrzosek wskazał, na jakie pieczywo z Lidla warto zwrócić uwagę. Kieruje się dobrym składem i korzystną ceną.

Coraz więcej osób zaczyna patrzeć na składy zakupionych produktów spożywczych. Jest to spowodowane ciągłym uświadamianiem, że zdrowa dieta przyczynia się do wzmocnienia organizmu i ograniczeniu chorób. Początkujący mają nie lada problem, w końcu okazuje się, że większość produktów spożywczych nie jest taka, zdrowa jak się wydaje. Warto wtedy zasięgnąć rady dietetyków, którzy wskażą odpowiednie produkty. W internecie znajdziesz masę poradników na temat tego, co dobrego znajdziesz w danym sklepie. Doktor Michał Wrzosek postanowił pomóc przy wyborze pieczywa z sieci sklepów Lidl. Każdy znajdzie coś dla siebie!

@michal_wrzosek

Najlepsze pieczywo🍞 w Lidlu❗️ Dobre, jeśli chcesz schudnąć😍 Chcesz kolejne video z polecajkami? Zostaw w komentarzu info co nagrać💬 #lidl #zakupy #odchudzanie #dieta #kalorie

♬ Happy songs 3 for cooking / kids / animal videos – きっずさうんど
Tiktok/ michal_wrzosek

Co poleca dietetyk?

Zasada jest bardzo prosta — im krótszy skład, tym lepiej. Pierwszym wyborem jest chleb żytni bez drożdży. Ma w składzie jedynie 5 składników: dwa rodzaje mąki żytniej (typ 1400 i typ 720), woda, cukier, sól i olej rzepakowy. Jest najlepszy, a jego cena to jedynie 2,99 zł.

Kolejna propozycja to bułka grahamka. Znacznie zdrowsza od kajzerki, ma w składzie wartościową mąkę graham, mąkę pszenną, żytnią, wodę, drożdże, olej rzepakowy, a także sól, cukier i słód pszenny jasny. Cena za sztukę to 0,69 zł.

chleb żytni/fot. canva

Trzecia propozycja to chleb pełen ziaren. W jego składzie nie ma wielu składników, jest bogaty w ziarna (ziarno żyta, nasiona słonecznika, siemię lniane), które podnoszą poziom błonnika w potrawie. Za bochenek płacimy 4,29 zł.

Ostatnia propozycja to Bio pieczywo żytnie. Doktor uczula, by nie zawsze wierzyć produktom z dopiskiem „bio”, gdyż nie oznacza to, że są zdrowe. W przypadku tego chleba mamy zielone światło. W składzie mamy 6 składników (żyto pełnoziarniste, wodę, płatki ziemniaczane, cukier, drożdże i sól jodowaną). Za 100 g produktu zapłacimy 1,69 zł.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli