w ,

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry — co jeść chorując na AZS?

Sponsorowane

Atopowe zapalenie skóry to choroba przewlekła, objawiająca się szorstką, suchą skórą ze stanami zapalnymi. Dotyka głównie dzieci do 1 roku życia, ale nie wyklucza osób dorosłych. Jej przyczyny nie jest do końca znane, najczęściej wskazuje się czynniki środowiskowe (zanieczyszczenie środowiska, substancje alergizujące, zakażenia, warunki atmosferyczne czy stres), jak również nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego czy problemy skórne.

Dieta dla osób cierpiących na tę chorobę, nie jest lekiem, ale wsparciem dla organizmu i załagodzeniem objawów przebiegu choroby. Dieta będzie odpowiednia zarówno dla dziecka, jak i dorosłego człowieka.

Lekarze uznają silny związek między alergiami pokarmowymi i kondycją naszych jelit a AZE. W takim wypadku stosujemy dietę eliminacyjną, która ma zapobiegać ogniskom zapalnym w naszym organizmie.

Aamulya/Getty Images
Sponsorowane

Co należy jeść? Mała podpowiedź

  • Źródła kwasów omega 3: tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś), siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, zielonolistne warzywa,
  • żywność z dużą ilością witaminy A oraz beta-karotenu (mięso, podroby, pomarańczowe warzywa),
  • produkty o działaniu probiotycznym i prebiotycznym (cykoria, szparagi, cykoria, jogurt, maślanka)
  • warzywa i owoce o dużej zawartości antyoksydantów (marchew, bataty, dynia, natka pietruszki, jarmuż)

Czego unikać przy AZE?

Choroba najczęściej dotyka alergików, dlatego pierwsze warto pomyśleć nad zrobieniem testów alergicznych oraz testy nietolerancji pokarmowych. Wśród najczęstszych alergenów możemy wymienić takie produkty jak: jajka, nabiał, pszenica, cytrusy, soja, orzechy, kakao, skorupiaki, czerwone mięso.

Zły wpływ na nasze zdrowie ma również mocno przetworzona żywność.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.