w ,

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry — co jeść chorując na AZS?

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry
Getty Images Signature

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry nie musi być karą, trzeba ją jedynie odpowiednio poznać i wykluczyć żywność, która powoduje stany zapalne. Poniżej znajdziesz zestawienie produktów, które warto wdrażać do swojej diety, gdy borykasz się z problemami skórnymi.

Atopowe zapalenie skóry to choroba przewlekła, objawiająca się szorstką, suchą skórą ze stanami zapalnymi. Dotyka głównie dzieci do 1 roku życia, ale nie wyklucza osób dorosłych. Jej przyczyna nie jest do końca znana, najczęściej wskazuje się czynniki środowiskowe (zanieczyszczenie środowiska, substancje alergizujące, zakażenia, warunki atmosferyczne czy stres), jak również nieprawidłowe funkcjonowanie układu immunologicznego czy problemy skórne.

Sponsorowane

Dieta dla osób cierpiących na tę chorobę, nie jest lekiem, ale wsparciem dla organizmu i załagodzeniem objawów przebiegu choroby. Dieta będzie odpowiednia zarówno dla dziecka, jak i dorosłego człowieka.

Lekarze uznają silny związek między alergiami pokarmowymi i kondycją naszych jelit a AZE. W takim wypadku stosujemy dietę eliminacyjną, która ma zapobiegać ogniskom zapalnym w naszym organizmie.

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry

Dieta przy atopowym zapaleniu skóry
Aamulya/Getty Images

Co należy jeść? Mała podpowiedź

Sponsorowane
  • Źródła kwasów omega 3: tłuste ryby morskie (makrela, śledź, łosoś), siemię lniane, olej lniany, orzechy włoskie, zielonolistne warzywa,
  • żywność z dużą ilością witaminy A oraz beta-karotenu (mięso, podroby, pomarańczowe warzywa),
  • produkty o działaniu probiotycznym i prebiotycznym (cykoria, szparagi, cykoria, jogurt, maślanka)
  • warzywa i owoce o dużej zawartości antyoksydantów (marchew, bataty, dynia, natka pietruszki, jarmuż)

Czego unikać przy AZE?

Choroba najczęściej dotyka alergików, dlatego pierwsze warto pomyśleć nad zrobieniem testów alergicznych oraz testy nietolerancji pokarmowych. Wśród najczęstszych alergenów możemy wymienić takie produkty jak: jajka, nabiał, pszenica, cytrusy, soja, orzechy, kakao, skorupiaki, czerwone mięso.

Zły wpływ na nasze zdrowie ma również mocno przetworzona żywność.

  • Miniatura:
  • Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli