w

Dania wigilijne zajmują mnóstwo czasu? Te konkretne możesz przygotować nawet tydzień wcześniej!

Do wigilijnej kolacji zostało już niewiele czasu, zaczynamy więc dopinać wiele kwestii związanych z menu świątecznym czy zakupami, które musimy zrobić. Panie domu muszą się zmierzyć z wyprawieniem wieczerzy wigilijnej, co wbrew pozorom nie jest taką łatwą sprawą. A co jeśli gotowanie można rozłożyć w czasie, dzięki czemu nie będziesz skazana na całodniowe gotowanie? Sprawdź, jakie dania bez trudu przetrwają kilka dni do samej wigilii.

Są takie dania wigilijne, które wręcz zyskują, jeśli zrobisz je wcześniej. Dodatkowo zaoszczędzisz sobie stresu związanego z gorączkowym robieniem wszystkich dań naraz.

Sponsorowane
lepienie pierogów/ fot. XiXinXing, canva

Tydzień przed świętami to ostatni dzwonek, by przygotować zakwas buraczany do barszczu czerwonego. Innym daniem będą pierogi i uszka, które można zamrozić na surowo, a ich konsystencja po ugotowaniu w dalszym ciągu będzie idealna.

Więcej informacji na temat mrożenia pierogów znajdziesz tutaj!

Dania wigilijne — mrożony bigos

bigos/ fot. Dar1930, canva
Sponsorowane

Innym daniem, o którym warto pamiętać to bigos! Czy zdarzyło wam się mrozić to danie? Jeśli nie, mamy doskonałą wiadomość, bigos jest jeszcze smaczniejszy po takiej obróbce! Otóż okazuje się, że zamrażanie bigosu wpływa pozytywnie na jego smak. Proces odmrożenia musimy rozdzielić na dwa etapy: odtajanie i podgrzewanie.

Wyciągnij danie z zamrażarki i wstaw do lodówki, by mogło się rozmrozić w niskiej temperaturze. Kiedy będzie już miękki, wrzuć całość do garnka i zalej odrobiną wody, a następnie podgrzej pod przykryciem.

pierniczki/ fot. oksanashfrych

Innym świątecznym elementem, który można śmiało przyrządzić kilka tygodni wcześniej, są pierniczki. Jeśli będziemy je trzymać w szczelnym opakowaniu, nie będą wysychać i zachowają wszystkie walory smakowe.

Zobacz również:

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli