Spis treści
Zastanawiasz się czym zamienić chleb, który zazwyczaj zajadasz o poranku? Z jednej strony jest sycący i wiesz, że kilka kromek pieczywa zapewni Ci energię przez długi czas, ale z czasem zaczyna się nudzić. Ponadto kupienie dobrego pieczywa wiąże się ze sporym wydatkiem, a sama trwałość produktu jest praktycznie znikoma. Czy istnieją skuteczne zamienniki tego produktu?
W naszej kulturze przyjęła się tradycja jedzenia pieczywa na śniadanie. Może mieć różną formę, ale najczęściej decydujemy się na bułki, tosty czy zwyczajne kanapki. Tego typu produkty powstają z rafinowanej mąki, która jest bardzo przetworzona. Indeks glikemiczny takiego produktu jest bardzo wysoki, a co za tym idzie, podnosi poziom cukru we krwi. To znów ma wpływ na nasz organizm, a nasze ciało szybciej łapie stany zapalne, które znacznie ciężej zwalczyć.
Ktoś może nam zarzucić, że owoce i warzywa też są pełne cukru i węglowodanów, jednak jest to całkiem inny wymiar tego składnika. Naturalny cukier jest niezwykle pożyteczny i dostarcza nam tak zwanego „paliwa” do działania.

Przetworzone węglowodany (jak w białym pieczywie czy słodyczach) bardzo szybko się trawią. W konsekwencji stajemy się głodni w bardzo krótkim czasie od zjedzenia posiłku. Rafinowane węglowodany to główna przyczyna otyłości i problemów z jelitami, które dotykają coraz większej ilości młodych ludzi.
Dlaczego białe pieczywo jest pozbawione błonnika?
Kiedy przychodzi do obróbki ziaren na mąkę, zostają one otarte z wierzchniej warstwy, w której znajduje się błonnik. Sam w sobie nie ma kalorii i jest traktowany jako źródło węglowodanów złożonych, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu.
Błonnik w drodze z naszego żołądka zaczyna wymiatać wszystkie zalegające resztki w naszych jelitach. To właśnie on zapewnia sytość w żołądku i niweluje uczucie głodu na dłużej.
Pełnoziarniste pieczywo jest znacznie bogatsze we wszelkie składniki odżywcze, w tym błonnik. Ma mniej cukru, dłużej się trawi i jest znacznie bardziej aromatyczne.
Czym zamienić chleb na śniadanie?
Jest to niezwykle ciężkie zadanie i wymaga mnóstwo pracy, gdyż organizm, który jest przyzwyczajony, do białego pieczywa. Stopniowo wprowadzaj takie produkty jak:
- płatki owsiane,
- krakersy owsiane,
- pełnoziarniste tortille,
- różnego rodzaju omlety,
Możesz podać te produkty na kilka sposobów, zarówno na słono jak i na słodko. Najlepiej wybierać produkty o jak najkrótszym składzie bez E i sztucznych aromatów. Zwracaj uwagę na półki ze zdrową żywnością, ale bądź czujna — napis BIO nie gwarantuje jakości produktu.