w ,

Czym zamienić chleb na śniadanie? Twoje ciało Ci podziękuje

Czym zamienić chleb
margouillatphotos, Getty Images Signature

Zastanawiasz się czym zamienić chleb, który zazwyczaj zajadasz o poranku? Z jednej strony jest sycący i wiesz, że kilka kromek pieczywa zapewni Ci energię przez długi czas, ale z czasem zaczyna się nudzić. Ponadto kupienie dobrego pieczywa wiąże się ze sporym wydatkiem, a sama trwałość produktu jest praktycznie znikoma. Czy istnieją skuteczne zamienniki tego produktu?

W naszej kulturze przyjęła się tradycja jedzenia pieczywa na śniadanie. Może mieć różną formę, ale najczęściej decydujemy się na bułki, tosty czy zwyczajne kanapki. Tego typu produkty powstają z rafinowanej mąki, która jest bardzo przetworzona. Indeks glikemiczny takiego produktu jest bardzo wysoki, a co za tym idzie, podnosi poziom cukru we krwi. To znów ma wpływ na nasz organizm, a nasze ciało szybciej łapie stany zapalne, które znacznie ciężej zwalczyć.

Ktoś może nam zarzucić, że owoce i warzywa też są pełne cukru i węglowodanów, jednak jest to całkiem inny wymiar tego składnika. Naturalny cukier jest niezwykle pożyteczny i dostarcza nam tak zwanego „paliwa” do działania.

Czym zamienić chleb

Przetworzone węglowodany (jak w białym pieczywie czy słodyczach) bardzo szybko się trawią. W konsekwencji stajemy się głodni w bardzo krótkim czasie od zjedzenia posiłku. Rafinowane węglowodany to główna przyczyna otyłości i problemów z jelitami, które dotykają coraz większej ilości młodych ludzi.

Dlaczego białe pieczywo jest pozbawione błonnika?

Kiedy przychodzi do obróbki ziaren na mąkę, zostają one otarte z wierzchniej warstwy, w której znajduje się błonnik. Sam w sobie nie ma kalorii i jest traktowany jako źródło węglowodanów złożonych, które nie ulegają strawieniu i wchłonięciu.

Błonnik w drodze z naszego żołądka zaczyna wymiatać wszystkie zalegające resztki w naszych jelitach. To właśnie on zapewnia sytość w żołądku i niweluje uczucie głodu na dłużej.

Pełnoziarniste pieczywo jest znacznie bogatsze we wszelkie składniki odżywcze, w tym błonnik. Ma mniej cukru, dłużej się trawi i jest znacznie bardziej aromatyczne.

Czym zamienić chleb na śniadanie?

Jest to niezwykle ciężkie zadanie i wymaga mnóstwo pracy, gdyż organizm, który jest przyzwyczajony, do białego pieczywa. Stopniowo wprowadzaj takie produkty jak:

  • płatki owsiane,
  • krakersy owsiane,
  • pełnoziarniste tortille,
  • różnego rodzaju omlety,

Możesz podać te produkty na kilka sposobów, zarówno na słono jak i na słodko. Najlepiej wybierać produkty o jak najkrótszym składzie bez E i sztucznych aromatów. Zwracaj uwagę na półki ze zdrową żywnością, ale bądź czujna — napis BIO nie gwarantuje jakości produktu.

  • Miniatura:
  • margouillatphotos, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli