Spis treści
Jesteśmy pewni, że choć raz w życiu podjęłaś się kiszenia ogórków. Aktualnie mamy na nie największy sezon, więc warto zastanowić się nad swoimi słoikami. Zaraz po wyborze ogórków, warto się zastanowić nad naczyniem w którym będziemy je kisić. Może będzie to oczywista sprawa, ale kiszenie odbywa się w każdym szczelnie zamkniętym naczyniu, więc teoretycznie nić nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w plastikowej butelce. Czy takie ogórki będą smaczne i zdrowe? Jest to indywidualna kwestia, jednak z góry wiadomo, że lepiej będzie, jeśli przygotujesz je w naczyniu z innego tworzywa. Co wybrać do kiszenia? Sprawdź!
Czego najczęściej używamy do kiszenia?
- słoiki
- butelki
- kamionki
- beczki
- wiaderka
Każdy z pojemników będzie w stanie ukisić ogórki, ale zdecydowanie 3 pozycje górują nad innymi. Są to m.in.: słoik, kamionka i beczka. Jeśli zamierzamy zrobić dużą ilość ogórków, beczka jest dobrym wyborem, bo pomieści wiele litrów produktu, natomiast gdy chcemy zrobić przetwory na zimę dla naszego domostwa, lepiej wybrać słoiki.

Jakie słoiki będą najlepsze?
Najważniejsze zasady przy doborze słoików:
- bezbarwne szkło dzięki któremu jesteśmy w stanie sprawdzić jak przebiega fermentacja ogórków,
- gładkie ścianki, które będą łatwe w myciu, a jak wiemy podstawą udanej fermentacji jest czysty słoik,
- szeroki otwór, który umożliwi dokładne ułożenie warzyw w słoiku.
Nie rekomendujemy kiszenia w plastiku. Kwas powstający w produkcie nie rozpuści plastik, jednak przyczyni się do uwalniania bisfenolu, który działa negatywnie na ludzki organizm.
Sprawdź również:
Właściwości wody po ogórkach kiszonych – co nam daje?