w ,

Czym się kierować przy wyborze słoików do kiszenia ogórków? Nie każdy się nadaje

Jesteśmy pewni, że choć raz w życiu podjęłaś się kiszenia ogórków. Aktualnie mamy na nie największy sezon, więc warto zastanowić się nad swoimi słoikami. Zaraz po wyborze ogórków, warto się zastanowić nad naczyniem w którym będziemy je kisić. Może będzie to oczywista sprawa, ale kiszenie odbywa się w każdym szczelnie zamkniętym naczyniu, więc teoretycznie nić nie stoi na przeszkodzie, by zrobić je w plastikowej butelce. Czy takie ogórki będą smaczne i zdrowe? Jest to indywidualna kwestia, jednak z góry wiadomo, że lepiej będzie, jeśli przygotujesz je w naczyniu z innego tworzywa. Co wybrać do kiszenia? Sprawdź!

Czego najczęściej używamy do kiszenia?

  • słoiki
  • butelki
  • kamionki
  • beczki
  • wiaderka

Każdy z pojemników będzie w stanie ukisić ogórki, ale zdecydowanie 3 pozycje górują nad innymi. Są to m.in.: słoik, kamionka i beczka. Jeśli zamierzamy zrobić dużą ilość ogórków, beczka jest dobrym wyborem, bo pomieści wiele litrów produktu, natomiast gdy chcemy zrobić przetwory na zimę dla naszego domostwa, lepiej wybrać słoiki.

PhotoMIX-Company/pixabay

Jakie słoiki będą najlepsze?

Najważniejsze zasady przy doborze słoików:

  • bezbarwne szkło dzięki któremu jesteśmy w stanie sprawdzić jak przebiega fermentacja ogórków,
  • gładkie ścianki, które będą łatwe w myciu, a jak wiemy podstawą udanej fermentacji jest czysty słoik,
  • szeroki otwór, który umożliwi dokładne ułożenie warzyw w słoiku.

Nie rekomendujemy kiszenia w plastiku. Kwas powstający w produkcie nie rozpuści plastik, jednak przyczyni się do uwalniania bisfenolu, który działa negatywnie na ludzki organizm.

Sprawdź również:

Właściwości wody po ogórkach kiszonych – co nam daje?

Mizeria ze słoika. Idealna na zimę

Najprostszy przepis na sałatę z ogórków do słoika

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli