w ,

Czym różni się barszcz biały od żurku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

czym różni się barszcz biały od żurku
Darius Dzinnik / 500px, Getty Images/Shaiith, Getty Images

Dziś odpowiemy na nurtujące pytanie wielu Polaków – czym różni się barszcz biały od żurku? Która z tych zup gości na Twoim wielkanocnym stole?

Wielkanoc coraz bliżej. A wraz z nią na świątecznym stole pojawi się m.in. wielkanocny żurek lub barszcz biały. I wiele osób błędnie używa tych obu nazw zamiennie, myśląc, że chodzi o jedną zupę. A wcale tak nie jest. Barszcz biały i żurek to dwie różne zupy, które choć może wizualnie wyglądają podobnie, są przygotowywane zupełnie inaczej. Czy znasz wszystkie różnice? Zaraz to sprawdzimy!

Sponsorowane

Czym różni się barszcz biały od żurku?

Pierwsza, a zarazem kluczowa różnica pomiędzy białym barszczem, a żurkiem to zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na mące pszennej. I to właśnie te dodatki wpływają zarówno na smak, jak i wygląd gotowej zupy. Żurek na zakwasie z mąki żytniej charakteryzuje się ciemniejszym kolorem oraz wyrazistym smakiem z kwaskowatą nutką. Z kolei biały barszcz zrobiony na mące pszennej ma zarówno jaśniejszy kolor, jak i delikatniejszą kombinację smakową.

Kolejna różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem odnosi się do sposobu gotowania. Żurek powinno gotować się na wędzonce i białej kiełbasie. Z kolei biały barszcz gotujemy na wywarze z warzyw z ewentualnym dodatkiem białej kiełbasy, aby podkręcić jego smak. Ponadto, w żurku królują mięsne dodatki z jajkiem ugotowanym na czele. Natomiast biały barszcz powinno podawać się z ugotowanymi ziemniakami. W zupie może pojawić się również ugotowane jajko i biała kiełbasa, ale nie jest to koniecznie.

Teraz już wiesz, czym różni się barszcz biały od żurku. Jaki rodzaj zupy gości na Twoim wielkanocnym stole? Jesteś w teamie żurek, czy barszcz biały? Ja należę do pierwszej grupy 🙂 Żurek to jedna z moich ulubionych zup, dlatego też często pojawia się w moim menu, nawet poza okresem wielkanocnym. Też tak masz?

Sponsorowane
  • Miniatura:
  • Darius Dzinnik / 500px, Getty Images/Shaiith, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani