w ,

Czym różni się barszcz biały od żurku? Rozwiewamy wszelkie wątpliwości

czym różni się barszcz biały od żurku
Darius Dzinnik / 500px, Getty Images/Shaiith, Getty Images

Dziś odpowiemy na nurtujące pytanie wielu Polaków – czym różni się barszcz biały od żurku? Która z tych zup gości na Twoim wielkanocnym stole?

Wielkanoc coraz bliżej. A wraz z nią na świątecznym stole pojawi się m.in. wielkanocny żurek lub barszcz biały. I wiele osób błędnie używa tych obu nazw zamiennie, myśląc, że chodzi o jedną zupę. A wcale tak nie jest. Barszcz biały i żurek to dwie różne zupy, które choć może wizualnie wyglądają podobnie, są przygotowywane zupełnie inaczej. Czy znasz wszystkie różnice? Zaraz to sprawdzimy!

Czym różni się barszcz biały od żurku?

Pierwsza, a zarazem kluczowa różnica pomiędzy białym barszczem, a żurkiem to zakwas. Tradycyjny żurek przygotowuje się na bazie mąki żytniej, zaś barszcz biały na mące pszennej. I to właśnie te dodatki wpływają zarówno na smak, jak i wygląd gotowej zupy. Żurek na zakwasie z mąki żytniej charakteryzuje się ciemniejszym kolorem oraz wyrazistym smakiem z kwaskowatą nutką. Z kolei biały barszcz zrobiony na mące pszennej ma zarówno jaśniejszy kolor, jak i delikatniejszą kombinację smakową.

Kolejna różnica pomiędzy żurkiem, a barszczem odnosi się do sposobu gotowania. Żurek powinno gotować się na wędzonce i białej kiełbasie. Z kolei biały barszcz gotujemy na wywarze z warzyw z ewentualnym dodatkiem białej kiełbasy, aby podkręcić jego smak. Ponadto, w żurku królują mięsne dodatki z jajkiem ugotowanym na czele. Natomiast biały barszcz powinno podawać się z ugotowanymi ziemniakami. W zupie może pojawić się również ugotowane jajko i biała kiełbasa, ale nie jest to koniecznie.

Teraz już wiesz, czym różni się barszcz biały od żurku. Jaki rodzaj zupy gości na Twoim wielkanocnym stole? Jesteś w teamie żurek, czy barszcz biały? Ja należę do pierwszej grupy 🙂 Żurek to jedna z moich ulubionych zup, dlatego też często pojawia się w moim menu, nawet poza okresem wielkanocnym. Też tak masz?

  • Miniatura:
  • Darius Dzinnik / 500px, Getty Images/Shaiith, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani