Jesteś już przygotowana na Wigilię? Wszystkie dania i wypieki gotowe? A może właśnie gotujesz czerwony barszcz? Jeśli tak, już za moment dowiesz się, jak go doprawić!
To już oficjalne, jesteśmy na finiszu świątecznych przygotowań. Większość domowych wypieków i dań wigilijnych jest już gotowa i cały dom lśni czystością. Mi nawet w tym roku udało się szybciej ubrać choinkę i zapakować prezenty dla bliskich.
Wczoraj wieczorem usiadłam z zimową herbatą na sofie i zaczęłam przeglądać newsy w sieci. I w ten oto sposób zaczęłam wyszukiwać informacji czym doprawić czerwony barszcz na Wigilię, aby był perfekcyjny pod każdym kątem. Klasyka w postaci soli i pieprzu to w tym przypadku to za mało. Czerwony barszcz musi być aromatyczny i pełen niepowtarzalnej kombinacji smakowej. Zgadzasz się ze mną?

Czerwony barszcz – co powinno się w nim znaleźć?
Przepis na tradycyjny barszcz czerwony znajdziemy w każdym polskim domu. W końcu nie sposób wyobrazić sobie bez niego wigilijnej wieczerzy. Ale czy wiesz, jakie dodatki do niego dodać, aby jeszcze bardziej podbić jego smak? Zaraz wszystko stanie się jasne!
Na początku gotowania czerwonego barszczu do garnka możemy dorzucić ziele angielskie, liść laurowy oraz pieprz czarny ziarnisty. W trakcie gotowania warto dodać również czosnek oraz majeranek. A pod sam koniec gotowania nie można zapomnieć o cukrze lub soku z cytryny. Oba składniki jeszcze bardziej podkreślą smak domowej zupy.
Co jeszcze warto dodać do czerwonego barszczu? Nie należy zapomnieć również o occie, który pozwoli nam zachować niesamowity kolor wigilijnej zupy. Świetnym uzupełnieniem naszego barszczu będzie również zakwas buraczany.

Pisząc o dodatkach do barszczu czerwonego, należy wspomnieć również o mniej oczywistych produktach, które z pewnością sprawią, że smak czerwonego barszczu będzie niepowtarzalny. Mowa tu o obierkach z jabłek, wodzie po moczonych grzybach, czy suszonych śliwkach.
Jak sama widzisz, istnieje kilka ciekawych rozwiązań do przyrządzenia idealnego barszczu na Wigilię. Koniecznie daj mi znać, którą z propozycji wykorzystasz w tym roku do przygotowania wigilijnej zupy.
Zobacz także: Podczas smażenia ryby panierka ciągle odpada? Wykorzystaj ten babciny patent i po kłopocie