w ,

Czym charakteryzują się zepsute ogórki? Zwróć uwagę na te kilka szczegółów

Przygotowywanie domowych ogórków niesie za sobą ryzyko, że cała parta będzie do wyrzucenia. Jestem pewna, że zdarzyło się to wam nie raz i nie dwa. Zepsute ogórki nie nadają się do spożywania, gdyż mogą powodować bóle brzucha, biegunkę i wymioty. Jak rozpoznać zepsute ogórki?

Oto kilka zasad, dzięki którym unikniesz nieprzyjemności związanych z zepsutymi ogórkami.

Sponsorowane

Pierwszą rzeczą, która powinna zwrócić naszą uwagę będzie smak, zapach i ogólny wygląd. Zacznij od zapachu i oceny czy ogórki mają standardową woń, czy jednak pachną nieco dziwnie. Sprawdź, czy ogórki nie zarosły pleśnią, czyli grubym szaro-zielonym kożuchem na powierzchni.

Nie myl pleśni z naturalnym nalotem powstałym z bakterii kwasu mlekowego. Jeśli ogórki się pienią i gazują, oznacza to, że zaszła reakcja chemiczna i w słoiku rozwinęły się drożdże i bakterie. Nie próbuj takich ogórków, należy je bezwzględnie wyrzucić.

Alex Donin/foodphotographer

Co sprawia, że ogórki się psują?

Może się wydawać, że postępowanie według instrukcji zawsze da nam pożądany rezultat. Niestety nie. Czasami problem z kiszeniem nie jest zależny od nas. Zapytasz czemu? Otóż może się zdarzyć, że produkt którego używamy jest kiepskiej jakości. Jeśli choć jeden ogórek będzie nadpsuty, proces kiszenia się nie uda.

Sponsorowane

Kolejny punkt z listy, to dobrze przygotowane słoiki i nakrętki. Muszą być dokładnie wyparzone, dzięki czemu pozbędziemy się wszystkich bakterii i drobnoustrojów. Zastosuj te rady, a istnieje bardzo mała szansa, że twoje słoiki będą zepsute.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli