w

Czy wiesz, kiedy należy dodać przecier do zupy pomidorowej? Szczególny jest jeden moment

przecier do zupy pomidorowej
Landan, Getty Images Pro

Jak myślisz, kiedy należy dodać przecier do zupy pomidorowej? Zwracałaś kiedykolwiek na to uwagę, czy robisz to w przypadkowym momencie? Przecier pomidorowy to ważny element zupy i dorzucanie go „na oko” nie przejdzie, no, chyba że nie zależy Ci na tym, by zupa była aromatyczna.

Zupa pomidorowa ma już tyle wersji, że brakowałoby dni w miesiącu, by przygotować ją na wszystkie sposoby. W tym wpisie zajmiemy się najbardziej podstawową zupą, w której przecier pomidorowy gra główną rolę. Dodajemy go do gorącego wywaru, a ten nadaje charakterystycznego smaku, bez niego pomidorówka byłaby jedynie bulionem mięsnym.

Sponsorowane
przecier do zupy pomidorowej
zupa pomidorowa/ fot. rodrigobark

Podczas jej gotowania często popełniamy błąd, który kosztuje nas mdłym smakiem dania. Chodzi o dodatek przecieru, a właściwie momentu, w którym to robimy. Przecier pomidorowy powinien wylądować w garnku dopiero pod koniec gotowania. Wysoka temperatura nie będzie mieć szansy, by wytrącić smak i składniki odżywcze z przecieru.

Idealny aromat zupy uzyskamy, gdy przecier dodamy pod koniec gotowania zupy pomidorowej. Temperatura wrzenia nie wygotuje całego smaku, a jedynie dobrze go rozpuści i rozprowadzi po zupie.

przecier do zupy pomidorowej
pomidory w puszce/ fot. Hana-Photo, Getty Images

Jeśli akurat nie masz koncentratu, możesz użyć gotowej passaty pomidorowej lub pomidorów z puszki, są to genialne zamienniki! Puszkowane pomidory warto podsmażyć z odrobiną masła i przypraw, uwolnią więcej smaku i aromatu w zupie.

Sponsorowane

Zobacz także:

  • Miniatura:
  • Landan, Getty Images Pro
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli