Czosnek to warzywo, bez którego wielu nie wyobraża sobie swojej kulinarnej przygody. Jego specyficzny smak dzieli ludzi na dwa obozy: jedni go kochają, inni wręcz nienawidzą. Pierwsza grupa stale z nim eksperymentuje i poddaje różnej obróbce, dzięki czemu czosnek przybiera różne odcienie smaku. Jeśli chcesz, by twój produkt był w pełni wartościowy pod względem smaki i właściwości, musisz zadbać o dobre przechowywanie!
Najczęściej sklepy sprzedają czosnek w charakterystycznych siateczkach, pęczkach lub warkoczach. Na raz ciężko zużyć taką ilość warzywa, dlatego musimy znaleźć odpowiednie miejsce na przechowanie zapasów. Dziwnym trafem przyjęło się, że czosnek powinien być w lodówce, jednak jest to mit, a wręcz jedno z gorszych miejsc dla tego produktu!

Wilgoć panująca w lodówce będzie źle wpływać na ususzone główki czosnku, przez to szybko spleśnieje i się zepsuje. Niska temperatura wewnątrz urządzenia wpływa na aromat i strukturę czosnku, czyli wszystko, co cenimy w tym produkcie.
Jak prawidłowo przechowywać czosnek?
Najlepszym miejscem do trzymania zapasu czosnku jest ciepłe i suche miejsce, więc pole do popisu jest całkiem spore. Zacznijmy od sposobu naszych babć, które wieszały warkocze z czosnku pod sufitem. W dalszym ciągu ta metoda dobrze się sprawdza i z powodzeniem możemy ją stosować.

Jeśli Ci to nie przeszkadza, możesz trzymać główki czosnku na blacie kuchennym. Przygotuj odpowiednie naczynie, może być to ładny drewniany półmisek lub tacka. Jeśli nie chcesz trzymać produktu na wierzchu, wyegzekwuj szafkę, w której będziesz go trzymać. Umieść główki warzywa w pojemniku, by nie zrobiły bałaganu z powodu odpadających łupin.
Zobacz także:
- Jak przechowywać przyprawy? Na co należy zwracać uwagę
- Rosół jest zbyt tłusty? Uratujesz go przy pomocy ręcznika kuchennego
Jeden komentarz