w

Czego nie należy piec w piekarniku z programem termoobiegu?

Piekarnik to urządzenie bez którego nie wyobrażamy sobie życia! Pieczenie to jedna z najzdrowszych form obróbki termicznej, ponadto ciężko coś przy nie sknocić, gdyż do nas należy ustawienie temperatury i pilnowanie czasu, a piekarnik sam wykona resztę pracy za nas.

Piekarnik ma wiele funkcji przyrządzania jedzenia, jedną z nich jest termoobieg. Jeśli nie znasz jego zasady, przychodzimy z małą przypominajką.

Sponsorowane

Termoobieg to dokładne rozprowadzanie powietrza w komorze, aby w każdej części temperatura była równa. Pozwala uniknąć sytuacji, gdzie np. góra ciasta jest przypalona a dół surowy. Kiedy używamy termoobiegu warto zmniejszyć pożądaną temperaturę o 10–20 stopni, by idealnie wyregulować temperaturę.

Jest to bardzo przydatna funkcja piekarnika, jednak są takie potrawy czy wypieki, które nie lubią termoobiegu i wychodzą znacznie gorzej

Kiedy użyć termoobiegu?

juno1412/pixabay

Mięso i ryby kochają tę funkcję pieczenia. Dzięki niej stają się niezwykle soczyste i kruche. Wiele zyskają dania odznaczające się chrupiącym wierzchem, jak zapiekanki, makarony czy lasagne.

Sponsorowane

Czego nie wstawiać do termoobiegu? Delikatnych wypieków jak croissantów, ciasta drożdżowego czy puddingów. Ta funkcja zbyt mocno wysusza delikatne ciasto wypieków.

Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli