Piekarnik to urządzenie bez którego nie wyobrażamy sobie życia! Pieczenie to jedna z najzdrowszych form obróbki termicznej, ponadto ciężko coś przy nie sknocić, gdyż do nas należy ustawienie temperatury i pilnowanie czasu, a piekarnik sam wykona resztę pracy za nas.
Piekarnik ma wiele funkcji przyrządzania jedzenia, jedną z nich jest termoobieg. Jeśli nie znasz jego zasady, przychodzimy z małą przypominajką.
Termoobieg to dokładne rozprowadzanie powietrza w komorze, aby w każdej części temperatura była równa. Pozwala uniknąć sytuacji, gdzie np. góra ciasta jest przypalona a dół surowy. Kiedy używamy termoobiegu warto zmniejszyć pożądaną temperaturę o 10–20 stopni, by idealnie wyregulować temperaturę.
Jest to bardzo przydatna funkcja piekarnika, jednak są takie potrawy czy wypieki, które nie lubią termoobiegu i wychodzą znacznie gorzej
Kiedy użyć termoobiegu?

Mięso i ryby kochają tę funkcję pieczenia. Dzięki niej stają się niezwykle soczyste i kruche. Wiele zyskają dania odznaczające się chrupiącym wierzchem, jak zapiekanki, makarony czy lasagne.
Czego nie wstawiać do termoobiegu? Delikatnych wypieków jak croissantów, ciasta drożdżowego czy puddingów. Ta funkcja zbyt mocno wysusza delikatne ciasto wypieków.