w ,

Co zrobić, żeby w sałatce nie gromadziła się woda?

Sponsorowane

Sałatki warzywne, bądź te z dodatkiem owoców to bomba witaminowa dla naszego organizmu, a jak wiemy, są to niezbędne składniki do prawidłowego funkcjonowania organizmu. Sałatki nie mają żadnych reguł — dodajesz swoje ulubione składniki i tworzysz oryginalną kompozycję smakową.

Kolejnym plusem tego dania, jest łatwość spożycia i przenoszenia, wystarczy, że zapakujesz sałatkę do pudełka i możesz się nią cieszyć w porze lunchu. I ostatnia kwestia… czy wyobrażasz sobie spotkanie rodzinne bez sałatki? Ja zdecydowanie nie.

Danie robimy najczęściej w większej ilości, możemy z góry podzielić ją na salaterki lub trzymać w jednym dużym naczyniu. Czasami dzieje się tak, że warzywa puszczają sok i w misce zbiera się uporczywa woda. Po pierwsze nie wygląda to estetycznie, a po drugie psuje smak dania. Jak się jej pozbyć? Wypróbuj ten patent.

Sposoby na uciążliwą wodę

Sponsorowane

Pierwsza zasada dotyczy doboru produktów, pamiętaj ze ogórek czy pomidor składa się w 90% z wody, co automatycznie kwalifikuje go do sprawcy całego zamieszania. Jeśli koniecznie musisz użyć tych składników, przygotuj sałatkę chwilę przed przybyciem gości, by składniki były dalej świeże.

Kolejna ważna sprawa to porządne odsączenie produktów z zalewy np. kukurydza z puszki. Odcedzone ziarna kukurydzy wyłóż na ręcznik papierowy i odsącz zalegający nadmiar zalewy z produktu. Podobnie zrób z pomidorkami koktajlowymi czy ogórkiem, ręcznik wchłonie wodę.

Największym nośnikiem wody są gniazda nasienne. Wydrążenie ich z owoców i warzyw skutecznie pomoże w walce z zalegającą wodą.

funkybg/Getty Images

Składniki jak ryż i kasza to naturalna „gąbka”, więc będą pochłaniać zbędną wilgoć z sałatki.

Co z przyprawami? W procesie puszczania soków głównym winowajcą jest sól. Jeśli możesz, dodaj ją na sam koniec, lub całkowicie zrezygnuj z tego składnika. Przyprawy są w stanie wydobyć smak, bez niepotrzebnego solenia potrawy.

Ostatnim punktem jest sos, w którym często możemy spotkać wodę. Pamiętaj, by jej nie nadużywać i dodać jedynie niezbędną ilość.

Getty Images
Sponsorowane

Branie na wynos

Jeśli wiesz, że twój posiłek spędzi wiele godzin w zamkniętym pudełku, unikaj „mokrych składników”. Zrezygnuj ze składników jak ogórek, pomidor czy arbuz, gdyż po całym dniu będą już nieświeże i mało apetyczne. Jeśli w przepisie widzisz dodatek pomidorów malinowych, zamień je na pomidorki koktajlowe i koniecznie pozostaw je w całości. Woda w nich zawarta nie będzie miała szansy ucieczki do reszty składników.

Thomas Faull/Getty Images Signature

Tak jak wcześniej wspominaliśmy, dodawaj ryż i kaszę, będą absorbować wodę i sprawią, że danie będzie o wiele bardziej sycące. Dobrym wyborem będzie dodatek kapusty, marchewki, papryki, kurczaka czy tofu. Te składniki ograniczą wydzielanie wody i będą świeże przez cały dzień.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.