w ,

Co zrobić z jedzeniem ze świąt? Wstrzymaj się z wyrzucaniem żywności!

Co zrobić z

Jak to mówią… święta, święta i po świętach. Większość z nas powróciła do swojej codziennej rutyny, jedni czują odrobinę smutku z powodu pójścia do pracy i codziennych obowiązków, inni wręcz z uśmiechem zaczynają nowy tydzień. Panie domu mają natomiast problem z resztkami jedzenia ze świąt. Co z nimi zrobić? Z pewnością należy się powstrzymać przed wyrzuceniem jedzenia! Zerknij na nasze porady!

Ile jedzenia marnują Polacy?

Sponsorowane

Jak się okazuje, nasz naród ma wysoki wskaźnik marnowania żywności! Pomimo rosnącej inflacji, rocznie wyrzucamy na śmieci 9 milionów ton jedzenia!

Statystycznie jedna osoba w naszym kraju wyrzuca 235 kg jedzenia, w święta robimy to jeszcze częściej niż zazwyczaj.

Jest to spowodowane szałem zakupowym, któremu tak często się poddajemy. Jedzenie na promocji, „weź dwa, zapłać mniej” lub chora mania zapewnienia jak największej ilości jedzenia na stołach świątecznych doprowadza nas do błędnego koła. Po świętach nie mamy pojęcia jak zużyć zapasy, które nie mają kilkumiesięcznego terminu ważności.

jedzenie po świętach/ fot.EnryKun, canva

Co najczęściej ląduje w koszu? Wędliny, nabiał, warzywa czy owoce. Co zrobić z resztkami jedzenia, by zapobiec tej haniebnej praktyce?

Sponsorowane

Co zrobić z jedzeniem ze świąt?

Mrożenie i wekowanie

Najłatwiejszym sposobem na uratowanie żywności będzie mrożenie. Pierogi czy uszka można swobodnie zamrozić, tak samo w przypadku ciast (o ile nie mają masy ze śmietany lub bitej śmietany). Warzywa można pokroić i zamrozić jako mieszankę, a chleb podzielić na kromki i szczelnie zapakować w worek, a następnie umieścić w zamrażarce. Takie mrożonki można przetrzymywać do 3 miesięcy od zamrożenia.

Wigilijne dania jak barszcz, bigos czy kapustę z grochem można umieścić w słoikach, a następnie wygotować w gorącej wodzie przez 10 minut. Po tym czasie słoiki będą gotowe, nie ma konieczności trzymania ich w lodówce. Jedzeniem ze świąt będzie można zjeść ponownie za kilka dni, a ty będziesz mieć obiad z głowy!

Lodówki dla bezdomnych i potrzebujących

jedzenie dla potrzebujących/ fot. Disha_AS, canva

W miastach istnieją specjalne lodówki, w których możemy pozostawić jedzenie. Korzystają z nich najubożsi, których nie stać na zakup żywności. Jest to wspaniały gest i zdecydowanie lepiej przekazać jedzenie głodnej osobie, niż wyrzucać je na zmarnowanie.

Sponsorowane

Zobacz także:

Google News
Obserwuj coolinarny logo w Google logo News i bądź zawsze na bieżąco!
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    4 komentarzy

    Autor: Ola Zając

    Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
    Napisz do Oli