w ,

Jak odgrzać pizze by ponownie stała się miękka i sprężysta? To bardzo proste

Jak odgrzać pizze
Getty Images Signature

Zostało Ci kilka kawałków pizzy i chcesz ją odgrzać, ale nie wiesz, jak to zrobić by ponownie stała się miękka i sprężysta? Otóż samo wstawienie do piekarnika nie da takich efektów, o jakich marzysz. Sprawdź jak ja odgrzać, by ponownie cieszyła podniebienie!

Jak odgrzać pizze by ponownie zachwyciła smakiem?

Pizza, która stygnie i przebywa przez kilkanaście godzin w kartonie, jest pozbawiona wody, która nadaje jej sprężystości i odpowiedniej konsystencji. Jeśli chcesz, by twój przysmak przypominał świeże danie z wczoraj, musisz go odpowiednio „nawodnić”. Oczywiście nie oznacza to, że musisz wstawić pizzę pod kran. Wystarczy zastosować pewien trik przy odgrzewaniu dania.

odgrzewanie pizzy/ fot. Ajva, Getty Images

Zacznij od tego, że rozgrzejesz piekarnik na ok. 160 stopni Celsjusza. W czasie gdy nabiera temperatury, przełóż pizzę na kratkę do suszenia. Następnym krokiem będzie wykorzystanie naczynia żaroodpornego, do którego nalej szklankę wody. Wstaw naczynie na blaszce jak najbliżej dna. Kratkę z pizzą powieś na środkowym piętrze piekarnika.

Podczas pieczenia woda z naczynia zacznie parować i wnikać w ciasto pizzy. Dzięki temu nasz przysmak stanie się miękki, a ser odzyska ciągnącą konsystencję. Pizza powinna przebywać w piekarniku ok. 15-20 minut, w międzyczasie możesz do niej zaglądać i sprawdzać, jaką ma konsystencje. Jak widzisz, odgrzać pizze umie każdy, ale jeśli zrobisz to tym sposobem możesz być pewny, że będzie o wiele smaczniejsza!

Zobacz także te wpisy:

  • Miniatura:
  • Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli