w

Co zrobić by makowiec nie wyszedł gorzki? Nie możesz iść na skróty w trakcie przygotowania

gorzki makoweic
MariaShumowa, Getty Images

Gorzki makowiec to zmora nie jednej pani domu, która mimo staraniom nie może zrozumieć, czemu jej ciasto wychodzi niesmaczne. Sparzenie maku i odpowiednie gotowanie to podstawowa zasada, której należy się trzymać w trakcie robienia wypieku. Jeśli ją pominiemy lub zrobimy w niedbały sposób, nie mamy co oczekiwać dobrych efektów.

Suszone ziarenka maku mają charakterystyczny gorzki posmak. Jeśli nie pozbędziemy się go zawczasu, nasz wypiek będzie jedynie do wyrzucenia. Poniżej znajdziesz instrukcje na to, jak odpowiednio sparzyć i przygotować mak, by nadawał się do wypieków.

Makowiec wyszedł gorzki, bo mak został nieodpowiednio przygotowany

gorzki makowiec
YelenaYemchuk, Getty Images

Mak to dość kontrowersyjna roślina, gdyż lata temu jej łodygi były przerabiane na narkotyk o nazwie opium. W tych czasach raczej nikt już o nim nie pamięta, a z maku wykorzystuje się jedynie małe nasionka, które po przerobieniu trafiają do wypieków i pieczywa. Jednym z najbardziej popularnych świątecznych ciast jest makowiec, czyli rolada drożdżowego ciasta z miękkim makowym nadzieniem wzbogaconym o bakalie.

Mak w surowej formie nie ma ani dobrego smaku, ani odpowiedniej konsystencji — tak więc trzeba go odpowiednio sparzyć i ugotować. Dopiero wtedy będzie się go dało zmielić na masę makową.

Można sparzyć maka na dwa sposoby, a tak właściwie w dwóch cieczach. Zarówno mleko jak i woda są odpowiednie, z tym że jeśli użyjesz mleka, ziarenka będą miały łagodniejszy smak.

gorzki makowiec
makowiec drożdżowy/ fot. sautepl, Getty Images

Odpowiednią ilość maku trzeba pierwsze wypłukać pod bieżącą wodą, następnie wrzucamy go do garnka i zalewamy wrzątkiem w proporcji 2:1 (np. 500 g maku i 1 l wody). Ziarenka gotujemy przez 30 minut, od czasu do czasu mieszając.

W przypadku mleka należy wrzucić ziarna do gorącego płynu (proporcja 2:1) i gotować przez 15 minut. Często mieszaj mak, w trakcie gotowania może przywrzeć do dna garnka.

Odpowiednio przygotowany mak można wzbogacić o bakalie i orzechy, a następnie użyć w wypiekach.

  • Miniatura:
  • MariaShumowa, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Ola Zając

      Ola to pasjonatka kulinariów od najmłodszych lat. Od zawsze eksperymentowała w kuchni, tworząc niebanalne połączenia smaków i aromatów. Swoje inspiracje czerpie z kuchni różnych kultur, a w wolnym czasie lubi podróżować po świecie w poszukiwaniu nowych doświadczeń kulinarnych.
      Napisz do Oli