Spis treści
Co zrobić by banany nie ściemniały po obraniu? Przygotowując desery czy ciasta, często dodajemy do nich banany, których mało kto nie lubi. Ich naturalna słodycz potrafi odmienić cały deser, często są dodawane do wypieków jako naturalny słodzik. Po obraniu owoce szybko ciemnieją i choć nie tracą swoich właściwości, mogą odpychać wizualnie. Aby uniknąć ściemniania bananów, należy wykonać jedną łatwą czynność! Sprawdź jaką!
Co zrobić, by banany nie ściemniały?

Banany są niezwykle plastyczne! Można je zgnieść na gładkie purée, pokroić na plasterki czy pozostawić w naturalnej podłużnej formie. Przyozdabianie nimi ciast i deserów to łatwy sposób na prostą i smaczną dekorację! Obrany banan szybko ciemnieje pod wpływem powietrza, aby tego uniknąć, należy zastosować pewien trik kuchenny z użyciem gazowanej wody!
Sposób z użyciem wody gazowanej

Owoce bananowca warto obrać tuż przed podaniem i zanurzyć w gazowanej wodzie na kilka minut. Woda nie wpłynie na ich smak, a gaz w zawarty w bąbelkach zneutralizuje ciemnienie bananów. Czynność możesz powtórzyć z innymi owocami, które ciemnieją np. jabłka czy gruszki.
Polecamy również sprawdzić nasze inne wpisy o owocach: