w ,

Co zrobić, aby zakwas na świąteczny barszcz nie zapleśniał? To takie proste!

MAXSHOT, Getty Images

Trudno wyobrazić sobie święta Bożego Narodzenia bez czerwonego barszczu. I jeśli przygotowujesz go na bazie zakwasu, ten artykuł powstał z myślą o Tobie. Co zrobić, aby zakwas na świąteczny barszcz nie zapleśniał?

Nie wiem jak Ty, ale ja lubię mieć w domu przetwory własnej roboty. Nie inaczej jest w przypadku zakwasu na świąteczny barszcz, który przygotowuje co roku na kilka dni przed Wigilią. I choć nie jest to skomplikowana procedura, bardzo łatwo o kilka błędów, które mogą prowadzić do tego, że zakwas na barszcz będzie niezdatny do użycia. Dzisiaj razem temu zapobiegniemy!

Co należy zrobić, aby zakwas na świąteczny barszcz nie zapleśniał?

Jak się okazuje, największym wrogiem dla naszego zakwasu na świąteczny barszcz jest tlen. Dlatego musimy zrobić wszystko, co możliwe, aby ograniczyć jego dostęp do naszej mieszanki. Jak to zrobić?

#1 Słoik i zakrętka

Zacznijmy od podstaw, a mianowicie słoika, w którym będziemy przechowywać zakwas na barszcz. Powinien być on w 100 procentach czysty i dobrze wyparzony wrzątkiem. Oczywiście nie może być on również uszkodzony. Co zaś tyczy się zakrętki, najlepiej użyć zupełnie nowej. Przed użyciem sprawdź, czy jest na pewno szczelna.

#2 Buraki

Bazą naszego zakwasu są buraki, dlatego przed użyciem sprawdź, czy są one świeże i bez uszkodzeń. Przed włożeniem do słoika dokładnie je umyć, aby pozbyć się wszelkich zanieczyszczeń.

#3 Buraki i dodatki nie mogą wypływać na powierzchnię

Kiedy już umieścisz wszystkie składniki w słoiku, pamiętaj aby sprawdzić jedną, bardzo ważną rzecz. Zarówno buraki, jak i przyprawy muszą być dobrze zanurzone w zalewie, nic nie może wystawać ponad jej powierzchnię. Dlatego, zanim założysz zakrętkę na słoik, upewnij się, że tak jest

#4 Odpowiednia solanka

Aby w naszym zakwasie na świąteczny barszcz nie pojawiła się pleśń, musimy przygotować solankę w odpowiedniej proporcji. Pamiętaj, że na 1 litr wody dodajemy 1 łyżkę soli.

I to wszystko, teraz już wiesz, co zrobić, aby zakwas na świąteczny barszcz nie zapleśniał. Koniecznie daj mi znać, czy robisz go samodzielnie!

Zobacz także: Jak usunąć ości z karpia?

  • Miniatura:
  • MAXSHOT, Getty Images

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    2 komentarzy

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani