Święta Bożego Narodzenia zbliżają się wielkimi krokami. I jak wiadomo, na świątecznym stole nie może zabraknąć pysznych ciast. A wśród nich sernika. Tylko co zrobić, aby to genialne ciasto nie opadło po pieczeniu?
Dla wielu z nas, świąteczne przygotowania wiążą się z nerwową atmosferą. Masa obowiązków, nieskończone zakupy i przygotowanie wielu potraw oraz ciast… Tak, to wszystko może być czynnikiem stresującym. Tym bardziej, kiedy pomimo dobrych chęci i przestrzegania przepisu krok po kroku, coś nam nie wychodzi Wiem, to prawdziwy dramat, ale zaraz znajdziemy rozwiązanie na przygotowanie idealnego sernika. I choć jeden problem będziemy mogli skreślić z naszej listy!

Świąteczny sernik – co zrobić, aby nie opadł?
W przypadku sernika największym błędem, jaki możemy popełnić, to sprawienie, że ciasto pomimo tego, że pięknie wyrośnie, po chwili opadnie. A co za tym idzie, zamiast być mega puszyste, wychodzi po prostu zabite. Co zrobić, aby wykluczyć takie zagrożenie? Zaraz wszystko stanie się jasne!
Po pierwsze, zadbaj o składniki. Kup produkty dobrej jakości i pamiętaj, że rzeczy z lodówki potrzebne do sernika, mają mieć temperaturę pokojową. Dlatego zanim zaczniesz pracować nad sernikiem, wyjmij wcześniej z lodówki m.in. jajka oraz twaróg. Tak, aby składniki wchodzące w skład masy serowej miały jedną temperaturę.

Po drugie, upieczonego sernika nie należy od razu wyjmować z piekarnika. Wtedy na pewno nie tylko opadnie, ale może nam również popękać. Gwałtowna zmiana temperatury w tym przypadku to gotowy przepis na kulinarną klęskę. Po upieczeniu sernika, zostawiamy ciasto jeszcze przez jakiś czas w piekarniku z uchylonymi drzwiczkami. Robimy to po to, aby temperatura nie spadła gwałtownie i ciasto miało czas przyzwyczaić się do nowych warunków.
Na koniec warto pamiętać, że sernik to delikatne ciasto, które potrzebuje jednocześnie idealnej temperatury i sporo czasu, aby wyszło idealne. W końcu nie chcemy go ani przypalić, ani wyjąć surowego ciasta, choć urządzenie pokazuje nam, że wypiek powinien być już gotowy. Dlatego sernik lepiej piec w niższej temperaturze ok. 150 stopni Celsjusza przez dłuższy czas – ok. 60 minut.

Pamiętaj, że każdy piekarnik pracuje inaczej, dlatego przed świątecznymi wypiekami warto zrobić próbę generalną i „wyczuć” swoje urządzenie.
I to wszystko, jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby świąteczny sernik w tym roku wyszedł idealny.
Zobacz także: Sernik na piernikowym spodzie. Idealny na święta