w

Co zrobić, aby strucla makowa się nie rozpadała? To takie proste!

arfo, Getty Images

Jesteś właśnie w trakcie pieczenia świątecznych ciast? Jeśli tak, już za moment dowiesz się, co zrobić, aby strucla makowa była zwarta. Jej pokrojenie na mniejsze kawałki będzie mega proste!

Do świąt już coraz bliżej. Od Wigilii dzieli nas zaledwie kilka dni, dlatego też w naszych domach trwa przedświąteczna gorączka. Lepienie pierogów i uszek, ubieranie choinki, smażenie ryby i pieczenie domowego sernika oraz piernika. Tak, w tym okresie mamy sporo na głowie.

Sponsorowane

A skoro już o domowych wypiekach mowa, to obok wspomnianego już sernika i piernika, nie może zabraknąć oczywiście strucli makowej. I choć z pewnością przepis na ten wypiek można znaleźć w każdym domu, problem pojawia się już przy pieczeniu. Bo o ile w teorii nie powinny pojawić się kłopoty, w praktyce może być już różnie.

Idealna strucla makowa/źródło: from_my_point_of_view, Getty Images

I pewnie w tej chwili zastanawiasz się, co może pójść nie tak przy przygotowaniu strucli makowej. Nie wiem jak Ty, ale ja często spotkałam się z tym, że albo ja, albo moi bliscy, mieli problem przy krojeniu makowego wypieku na mniejsze kawałki. Nie lepiej było podczas pieczenia. Dlaczego? Bo strucla makowa nagle zaczynała się rozwarstwiać i rozpadać. No po prostu kulinarna katastrofa!

Strucla makowa – co zrobić, aby się nie rozpadała?

Jak się okazuje, wcale nie musi tak być. Po prostu warto wykorzystać kilka przydatnych trików, które pozwolą uniknąć tego typu kłopotów. Już za moment wszystko stanie się jasne!

Sponsorowane

Po pierwsze, musimy skupić się na bazie domowego wypieku, a mianowicie maku. Należy go przede wszystkim dokładnie przepłukać. Następnie gotujemy go w mleku i mielimy. Do takiej bazy dodajemy bakalie oraz miód. Dzięki temu zabiegowi masa makowa będzie idealnie nawilżona, a co za tym idzie, będzie tworzyć zwartą mieszankę.

Po drugie, do masy makowej warto dodać jeszcze dwa, ważne elementy. Mowa tu o 2 ubitych białkach oraz 2 łyżkach rozczynu drożdżowego, który wykorzystujesz do przygotowania ciasta na naszą struclę. Dzięki takiej kombinacji masa makowa nie będzie się rozwarstwiać.

Masę makową z dodatkami rozprowadzamy na cieście drożdżowym, po czym zwijamy w rulon i dajemy wyrastać strucli w ciepłym miejscu minimum przez 20 minut. Dopiero po tym czasie pieczemy ciasto w rozgrzanym piekarniku.

Strucla makowa w moim domu zawsze podawana jest z lukrem królewskim i bakaliami. Jako dekoracja świetnie spisze się tu również polewa czekoladowa oraz cukier puder.

Jak sama widzisz, wystarczy naprawdę niewiele, aby przygotować perfekcyjną struclę makową. Koniecznie daj mi znać, czy znałaś opisane wyżej triki kulinarne. Do usłyszenia!

Zobacz także: Piernikowe kuleczki w 30 minut! Znikają w ekspresowym tempie

Sponsorowane
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

    Jeden komentarz

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani