w ,

Co zrobić, aby sałatka jarzynowa zachowała świeżość na dłużej?

sałatka jarzynowa
egiss, Getty Images Signature

Na wielkanocnym stole króluje sałatka jarzynowa. Dlatego też dziś podpowiemy Ci, jak wydłużyć jej żywotność. Ta wiedza na pewno się przyda!

Chyba zgodzisz się ze mną od razu, że nie sposób wyobrazić sobie wielkanocnego biesiadowania z najbliższymi przy suto zastawionym stole bez sałatki jarzynowej. To w końcu tradycyjny i jednocześnie kultowy element tego typu spotkań. To właśnie sałatce jarzynowej nikt nie jest w stanie się oprzeć, dlatego też znika z talerzy w mgnieniu oka.

Niestety okres przydatności sałatki jarzynowej jest dość krótki. Możemy ją bezpiecznie jeść do 2-3 dni od chwili zrobienia. Oczywiście zasada ta jest wiążąca tylko wtedy, jeśli przechowywaliśmy sałatkę w lodówce. W przeciwnym wypadku na pewno zepsuje się dużo szybciej.

Co zrobić, aby sałatka jarzynowa była świeża znacznie dłużej?

Czy wiesz, że możesz dodatkowo wydłużyć okres przydatności jarzynowej sałatki? I to nawet o kilka dni! Musisz tylko pamiętać o podstawowych zasadach.

Po pierwsze, jeśli zależy nam na tym, aby sałatka zachowała świeżość jak najdłużej, zarówno majonez, jak i musztardę, powinniśmy dodawać przed samym podaniem sałatki. To właśnie one w znacznym stopniu wpływają na skrócenie terminu ważności kultowej sałatki.

Idąc dalej, warto pamiętać, że nie tylko majonez i musztarda mają niekorzystny wpływ na termin ważności sałatki jarzynowej. Podobne działanie ma zarówno cebula, jak i por. Dlatego w tej sytuacji masz dwie opcje. Albo całkowicie zrezygnujesz z tych warzyw, albo podobnie jak majonez i musztardę, dodasz oba składniki do sałatki tuż przed podaniem.

Do listy produktów, które lepiej dodać do sałatki tuż przed serwowaniem, należy załączyć również kwaśne jabłka oraz jajka ugotowane na twardo.

Co zrobić, aby sałatka jarzynowa zachowała świeżość na dłużej?/źródło: Zoryanchik, Getty Images

Warto na koniec dodać, że oczywiście sałatkę jarzynową powinniśmy przechowywać w szczelnym pojemniku w chłodnym miejscu. Dlatego też bez lodówki ani rusz.

Jeśli jednak zastosujesz się do powyższych zasad, smakiem pysznej sałatki jarzynowej będziesz mogła cieszy się nawet do 5 dni!

  • Miniatura:
  • egiss, Getty Images Signature

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani