w

Co zrobić, aby gulasz wyszedł idealny? Zwróć uwagę na wodę

co zrobić aby gulasz wyszedł idealny
yroey, Getty Images

Pracujesz nad domowym obiadem z mięsem w roli głównej? Czy wiesz co zrobić, aby gulasz wyszedł idealny? Jeden gest może zmienić dosłownie wszystko!

Pyszny, aromatyczny i gęsty gulasz z mięsnymi kawałkami to marzenie każdego kucharza. I jak się okazuje, wystarczy naprawdę niewiele, aby w zaciszu własnego domu wyczarować to danie perfekcyjne pod każdym kątem. W jaki sposób? I na co zwrócić szczególną uwagę? Tego wszystkiego dowiesz się już za moment.

Sponsorowane

Zanim jednak przejdziemy do dzisiejszej porady, chciałabym zwrócić uwagę na jedną kwestię. Przygotowanie posiłku to swego rodzaju sztuka i zarazem pewien proces. I warto w tym miejscu pamiętać, że każdy etap tego działania ma ogromne znaczenie. Jedna pomyłka może zmienić dosłownie wszystko. W tym miejscu powinnam chyba użyć słowa popsuć. Bo jak się zaraz przekonasz, jeden zły gest może mieć fatalne skutki dla smaku i konsystencji dania.

Co zrobić, aby gulasz wyszedł idealny?

W przypadku gulaszu kluczowym momentem jest duszenie wstępnie obsmażonego mięsa. To właśnie wtedy wystarczy mała wpadka i zamiast genialnego i rozpływającego się w ustach gulaszu, mamy do czynienia z mdłą mieszanką z twardymi kawałkami mięsa.

Wiadomo, że na początku mięso należy wstępnie podsmażyć z każdej strony, aby wszystkie soki i cenne wartości zostały w środku mięsa. Następnie należy przełożyć je do garnka i rozpocząć proces duszenia.

Sponsorowane

I tu pamiętaj, o ważnej zasadzie. Mięso za każdym razem należy zalewać tylko i wyłącznie gorącą wodą. W przeciwnym wypadku, używając zimnej wody, mięso stanie się nie tylko żylaste, ale i mega twarde. A to nie ma nic wspólnego z idealny gulaszem domowej roboty.

Dlaczego tak się stanie? Otóż dojdzie do spotkania dwóch skrajnie różnych temperatur – ziemnej wody i mocno rozgrzanych kawałków mięsa. Teraz już wiesz, dlaczego do obsmażonego mięsa zawsze powinniśmy dodawać ciepły płyn. Co więcej, warto pamiętać, że wodę możesz zastąpić domowej roboty bulionem, dodając całemu daniu dodatkowych smaków. Czy to nie genialne?

Zobacz także: Zrób to, a ciasto drożdżowe wyjdzie mega puszyste

  • Miniatura:
  • yroey, Getty Images
Brak tagów przypisanych do tego postu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

      Autor: Anna Nowak

      Ania to osoba z pasją do gotowania, która lubi eksperymentować w kuchni, poszukuje nowych smaków i inspiracji z różnych kultur kulinarnych, a następnie dzieli się nimi tutaj na coolinarny.pl, aby pomóc innym w przygotowaniu pysznych dań.
      Facebook / Twitter / Napisz do Ani