Zaskoczyła Cie sina obwódka wokół ugotowanego żółtka? Dziś dokładnie wyjaśniamy co oznacza i skąd w ogóle się bierze. Zaczynamy!
Na pewno nie jeden raz gotowałaś jajka na twardo. Czy to na śniadanie, jako dodatek do żurku, czy w końcu jako element sałatki. I oczywiście cały proces z pozoru wydaje się mega prosty. Po prostu umieszczamy jajka w wodzie i gotujemy je od kilku do kilkunastu minut, w zależności od efektu jaki chcemy uzyskać.
Z drugiej strony pojawia się pewna kłopotliwa kwestia. Niezależnie od ostatecznego przeznaczenia jajek, wiele osób widząc siną obwódkę dookoła ugotowanego żółtka, zastanawia się skąd się ona bierze. I czy w ogóle użycie takich jaj jest bezpieczne?
Z racji, że zbliżają się święta Wielkanocne, kiedy to na naszych stołach królują jajka, postanowiliśmy raz na zawsze rozwiać wszelkie wątpliwości.
Sina obwódka wokół ugotowanego żółtka – co oznacza?
Jak się okazuje, sprawa obwódki dookoła żółtka, wiąże się bezpośrednio z procesem gotowania jajek. I chodzi tutaj o długość ich gotowania. Otóż im dłużej będziemy gotować jajka, tym większa szansa, że dookoła żółtka pojawi się sina obwódka. To jednak nie koniec. Jeśli będziemy gotować jajko przez długi czas, żółte żółtko również może zmienić swój kolor – po prostu poszarzeje.

Co zatem zrobić, aby uniknąć pojawianie się niezbyt ładnej obwódki dookoła żółtka? Po pierwsze skróć czas gotowania jajek. Wystarczy już 8 minut gotowania w osolonej wodzie, aby mieć pewność, że jajka ugotują się na twardo. Co więcej, aby zahamować proces gotowania po zdjęciu garnka z palnika, jajka najlepiej przelać zimną wodą. Dzięki czemu, sina obwódka nie powinna pojawić się na jajkach. I to wszystko!
Koniecznie daj mi znać, czy wiedziałaś wcześniej co oznacza sina obwódka występująca dookoła żółtka. Często zdarza Ci się taka sytuacja?
Oczywiście jeśli znasz inne ciekawe porady kuchenne, napisz mi o nich. Na naukę nigdy nie jest za późno. Tym bardziej w kuchni, gdzie spędzamy codziennie wiele czasu, przygotowując posiłki dla siebie i najbliższych.